Polašek: Imamo modele prema kojima će brojke rasti, nadam se da su krivi

ČLAN vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek u RTL-u Danas je govorio o trenutnoj epidemiološkoj slici u Hrvatskoj.

Zadnje pitanje na koje je odgovorio bilo je ono o tome jesmo li na vrhuncu trećeg vala i kad bismo mogli očekivati kraj.

"Dosta je nezahvalno govoriti o vrhuncu, ja bih se volio nadati da je to sad vrhunac. Za sada imamo prediktivne modele prema kojima možemo očekivati povećanje brojki, ali se nadam da su modeli krivi i da ćemo vidjeti smirivanje situacije", odgovorio je.

Sutra je sastanak Znanstvenog savjeta, nakon dva mjeseca pauze. Polašek kaže da je to prilika da se iz raznih perspektiva sagleda situacija, da vide postoje li nove spoznaje i drugih zemalja te mogu li se one primijeniti i u Hrvatskoj. Također, najavio je Polašek, pokušat će predvidjeti što nas čeka idućih par mjeseci.

O mjerama

Sutra će na sastanku Savjeta biti govora o novim mjerama jer sutra istječu stare. "Sigurno ćemo razgovarati i o tome. Stajalište epidemiologa jest da bismo željeli vidjeti bolju kontrolu, ali to treba staviti u realni okvir tako da nam treba ta rasprava sutra... Ali mjere trebaju biti prilagođene, nema smisla da sve županije imaju iste mjere, tim više što vidimo velike razlike u mjerama. Tako da treba pozdraviti to da lokalni stožeri uvode svoje mjere", rekao je Polašek.

Govoreći o trenutnim brojkama, kaže kako je to vjerojatno rezultat širenja novog soja. "Ali imali smo i Uskrs, pa je to sve povezano. Britanski soj se brže širi među mlađom populacijom, starije smo procijepili i oni se više drže mjera, zato imamo sve mlađe u bolnicama", rekao je.

O cijepljenju

"Ja sam pobornik cijepljenja, od samog početka zagovaram cijepljenje. Da se nisam cijepio Pfizerom, cijepio bih se Astrom, postoje nuspojave, ali rizici su vrlo niski. Recimo, znamo da će određen broj ljudi stradati u prometu, ali nećemo se prestati voziti zbog takvog rizika", rekao je epidemiolog Polašek.

Pročitajte više