Najbogatiji hrvatski policajac postaje savjetnik ministra Božinovića

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NAKON što je 28. listopada 2019. dao ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije zbog toga što ga je presretač ulovio u prometnom prekršaju u ožujku te godine, Josip Ćelić bi uskoro trebao postati savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i preuzeti Stožer za zaštitu državne granice, koji je i prije vodio, piše Jutarnji list.

Kako doznaje Jutarnji, razlog zbog kojeg ministar Božinović vraća Ćelića na mjesto savjetnika kojem namjerava povjeriti poslove zaštite državne granice je taj što se on u tome pokazao iznimno uspješnim i policajci na terenu zbog toga su ga cijenili.

Iako svjestan da bi mogao biti pod povećalom medija, ali i ljudi iz sustava, Ćelić, kako doznaje Jutarnji, nije dvojio prihvatiti ponudu ministra Božinovića. Uostalom, ministar Božinović je svojedobno i izjavio da će ga vratiti na tu poziciju ako se dokaže da je nedužan. Ćelić nije želio otići u mirovinu za koju je imao uvjete, iako bi mu ona bila veća od policijske plaće.

Na mjesto vršitelja dužnosti načelnika PU splitsko-dalmatinske prije mjesec dana vraćen je Slobodan Marendić na temelju naloga Nikole Miline, glavnog ravnatelja policije. Dotadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je umirovljen, ali radit će kao šef korporativne sigurnosti u Podravki. Marendić je prije tri godine podnio ostavku nakon što je njegov sin pod utjecajem alkohola službenim policijskim vozilom udario u ogradu mosta na Bačvicama. Prije nego što je vraćen na poziciju vršitelja dužnosti, bio je načelnik Sektora za granicu splitske policije. 

U Audiju vozio 165.5 km/h, snimka nije bila navedena u sustavu

Podsjetimo, Ćelića je u ožujku 2019. godine snimio i zaustavio presretač kako u bijesnom Audiju vozi 165.5 kilometara na sat na području na kojem je dozvoljena brzina 50 km/h, ali prekršaj i snimka nisu navedeni u policijskom sustavu. Josip Ćelić nije prijavljen sve dok RTL nije dobio snimku i objavio priču. Nakon višemjesečne trakavice i izjava policajca koji je javnosti otkrio zataškanu priču, sud u Zadru je u veljači pravomoćno oslobodio Josipa Čelića s argumentom da nije kriv jer je bio na službenom tajnom zadatku.

> Otkriveno na kakvom je "tajnom zadatku" bio najbogatiji hrvatski policajac

Index je kasnije objavio fotografije automobila marke Audi RS6, kojim je Ćelić vozio čak 110 kilometara na sat više od ograničenja i koji je viđen na parkiralištu Macole, poznatog odmorišta za vozače u Lici. 

Isti taj Audi tada je imao registracijske oznake GS-166-KM, što neodoljivo podsjeća na brzinu kojom je Ćelić vozio u trenutku počinjenja prekršaja 12. ožujka u 12:41 u mjestu Žerava, u općini Nin.

> Audi kojim je Ćelić divljao sad je kod Macole. Nazvali smo ga: "Nemojte to pisati"

Ćelić je tada vozio točno 165.6 km/h, navodi se u rješenju kojim ga je Sud u Zadru pravomoćno oslobodio. U trenutku kada ga je Ćelić vozio Audi RS6 imao je registarske oznake KA-829-IA. 

Tko je Josip Ćelić?

Ćeliću u službenoj biografiji piše da je bivši specijalac, višestruko odlikovan zapovjednik, koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a. U kolovozu prošle godine imenovan je zamjenikom ravnatelja MUP-a.

Stranice crne kronike pamte ga kao svjedoka na suđenju u Haagu u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima.

"Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati", rekao je Ćelić svojevremeno odgovarajući na pitanje jesu li Grubori mrlja u njegovoj karijeri.

Ima 12 nekretnina, branili su ga tezom o bogatim roditeljima

No Ćelić je poznat i kao prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma, a šira javnost mogla ga je upoznati kroz aferu oko kupovine luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Još i prije toga novinari su nabrojali da Čelić, u ovoj ili onoj formi (njegovo vlasništvo, ženino itd.), posjeduje i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Prema napisima medija od prije tri godine, imao je 12 nekretnina, a bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.

"Otac je krajem 60-ih otišao u Njemačku i radio je nekoliko poslova. Nakon određenog se vremena osamostalio i otvorio tvrtku Omnibusverkehr Celic. Vozio je turizam i međunarodni prijevoz, ovisno o potrebi je mijenjao broj autobusa. Kao dijete sjećam se da ih je ispred kuće bilo 10-12. Osim te tvrtke, otvorio je i tvrtku u Đakovu Ćelić Turs i ona je imala, prema potrebi, 5-6 autobusa. Više od 40 godina bavio se prijevozom putnika. To je tada bio vrlo unosan posao", objašnjavao je Ćelić svojevremeno u Jutarnjem listu.

Tvrdio da se migranti sami ozljeđuju

Podsjetimo i kako je Josip Ćelić na konferenciji za novinare odbio optužbe dijela migranata da ih je hrvatska policija nehumano tretirala, tvrdeći da se migranti - sami ozljeđuju.

"Naši policajci pomažu djeci i odraslima u lošem zdravstvenom stanju, daju im vodu, hranu, liječničku pomoć. Apsolutno je netočno da ima brutalnosti, jer bi svaki policajac koji bi to radio bio podvrgnut disciplinskom postupku i kaznenoj odgovornosti. U slučaju obrane postupaju po zakonu, koriste zakonita sredstva prisile, a stradavanje migranata nisu uzrokovali policajci", rekao je Ćelić i podsjetio na "nedvojbena samoozljeđivanja migranata, smrtno stradavanje zbog odrona kamenja i utapljanja u rijekama".

Ćelić se u jednom trenutku našao i na meti radikalne desnice koja mu je zamjerila izjave koje je dao kada je najavio skori završetak istrage protiv Nikole Kajkića koji je udaljen iz službe zbog sumnje u lažiranja istrage i krivotvorenje dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Ćelić je rekao da je "utvrđena Kajkićeva disciplinska i kaznena odgovornost".

Pročitajte više