Policajac iz krima odavao gdje je droga pa je s drugima krao i prodavao. Optužen je

Ilustracija: PU Istarska

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1996., 1996., 1993.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, pomaganja u pokušaju zlouporabe položaja i ovlasti, odavanja službene tajne te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Policajac otkrivao gdje je droga

Optužnicom se I. okr. tereti da je, od studenoga 2022. do 3. prosinca 2023. u Zagrebu, kao policijski službenik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije, s ciljem pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi, dolazio do saznanja o mjestima na kojima pojedini počinitelji kaznenih djela sakrivaju drogu. Potom je navedene klasificirane podatke I. okr. neovlašteno prenosio II. i III. okr. te su na temelju tih podataka, zajednički i dogovorno, pripremali provale u objekte s ciljem da uzmu i za sebe zadrže tamo skrivenu drogu koju su preprodavali na ilegalnom narkotržištu.

Tako je I. okr., nakon što je provodeći kriminalističko istraživanje došao do saznanja na kojim mjestima osumnjičenici skrivaju drogu, taj podatak prenio II. okr. te su potom zajedno provalili u garažu na zagrebačkom području iz koje su otuđili oko 40 kilograma marihuane i oko devet kilograma hašiša. Navedenu drogu su zatim I., II. i III. okr. prodavali na ilegalnom narkotržištu, na koji način su ostvarili protupravnu imovinsku korist od 90.000 eura, koju su međusobno podijelili.

Nadalje se I. okr. stavlja na teret da II. i III. okr. prenio da je u jednoj garaži u Zagrebu pohranjena neutvrđena količina droge, koji podatak je prethodno saznao obavljajući policijsku službu. Zatim su I., II. i III. okr., s ciljem da uzmu i za sebe zadrže drogu koju pronađu radi daljnje prodaje, 3. prosinca 2023. došli do garaže u kojoj se u više sportskih torbi nalazilo ukupno 10.8 kilograma konoplje u vrijednosti od oko 19.500 eura. Međutim, nisu uspjeli obiti lokot na vratima garaže, a nakon toga su uhićeni.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, kao i oduzimanje imovinske koristi koju su protupravno stekli.

Pročitajte više