Policajac u BiH za novac u zemlju pustio ljude koji su trebali u izolaciju, uhićen je

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

POLICIJSKI službenik Granične policije BiH uhapšen je jer je za određeni iznos novca omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u zemlju zbog koronavirusa.

Policijski službenici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, u koordiniranoj akciji s policijskim službenicima policije Brčko distrikta, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i u suradnji s Koordinacijskim tijelom za zaštitu i spašavanje, proveli su akciju u kojoj je uhićen službenik GP-a Brčko na međunarodnom graničnom prijelazu Brčko. 

Sumnja se da je primio mito kako bi u BiH pustio osobe s područja zemalja u kojima vlada zaraza koronavirusom i iz kojih se u BiH ne može ući bez odlaska u samoizolaciju.

Pustio tri osobe u zemlju u zamjenu za novac

Kako javlja Klix.ba, sumnja se da je službenik 15. ožujka u poslijepodnevnim satima omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronavirusa. Te osobe su trebale dobiti rješenje o zabrani ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju. 

Službenik je tako ugrozio javno zdravlje većeg broja građana BiH jer je iste osobe nekontrolirano pustio na područje BiH, sve za određenu sumu novca koju je zahtijevao od njih.

Policija je locirala i navedene osobe te ih je izolirala. 

"Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenucima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste. Dok se cijela država suočava s velikim izazovima virusa COVID-19 i migrantske krize, Granična policija BiH mora biti primjer da se odgovorno i savjesno postupa u ovakvim situacijama, kao što se mnogi kolege gotovo iscrpljujućim kapacitetima bore protiv ilegalnih migranata i provodeći dogovorene mjere u suzbijanju koronavirusa, ulažući posljednji atom snage u zaštiti državne granice, pojedinci svjesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno te narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem", rekao je.

"Uz nedovoljne kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete, granični policajci se svakodnevno izlažu mnogobrojnim opasnostima i unatoč tome ne posustaju, nego odgovorno obavljaju sve poslove i zadaće, zato je neophodno da pojedincima koji ne brane časno titulu policijskog službenika budu određene sankcije da ih se podsjeti na njihovu zakletvu koju su dali na samom početku prihvaćanja ovog časnog posla, posebno imajući u vidu ovo teško stanje, pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu. Obećavam javnosti da ćemo upotrijebiti sve moguće kapacitete da očistimo redove od pojedinaca i za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja provest će se određene sankcije kako bi spriječili svaki oblik kriminalnog i neprofesionalnog ponašanja", istaknuo je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, prenosi Klix.ba.

Pročitajte više