Policajac u Osijeku prije 7 mjeseci ubio Mihaelu. Udruga pred sudom: "Gledamo vas"

Foto: Facebook/Kava za ženska prava

Inicijativa "Kava za ženska prava", udruge za ženska prava Adela, organizirala je simboličnu akciju ispred osječkog suda.

Podsjećaju da je prošlo točno sedam mjeseci od ubojstva djevojke Mihaele Berak koju je službenim pištoljem ubio policajac Marko Smažil s kojim se kratko viđala.

Udruga: Pratimo što se događa

Protiv njega je podignuta optužnica, a udruga Adela organizirala je akciju ispred osječkog suda kojom su željele upozoriti sud da prate njihov rad po ovom i drugim pitanjima od javnog interesa.

"Optužnica je podignuta, predmet je na sudu, te posuđenim stihom pjesme „Every Breath You Take“ sudsku vlast Republike Hrvatske upozoravamo da pratimo i da ćemo pratiti što se događa, a ovim kratkim priopćenjem želimo poručiti policiji da nismo odustali od traženja preispitivanja njihovoga djelovanja u prva dva tjedna nakon gore spomenutog femicida, te ćemo s preispitivanjem nastaviti kada se formira vlada s novim ili starim ministrom unutarnjih poslova", priopćeno je iz udruge.

Ubio ju službenim pištoljem pa lagao da se sama ubila

Šmazil je inače nakon počinjenja ubojstva najprije lagao policiji da se Berak sama ubila te je zvao hitnu pomoć, oca i šefa policije. Osječka policija je u početku slučaj okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. No istog dana Državno je odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u ubojstvo koje je Smažil počinio namjerno, da bi tijekom ispitivanja Smažil promijenio priču da je on upucao djevojku, ali slučajno.

Protiv njega je nakon nekoliko mjeseci čekanja podignuta optužnica te se nalazi u istražnom zatvoru.

Pročitajte više