Policajci promijenili iskaz u Mubarakovu korist, u sudnici opet izbio kaos

DANAS je održano četvrto zasjedanje suda u procesu protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Nakon što je na prekjučerašnjem saslušanju došlo do fizičkih obračuna u i ispred sudnice i u samoj sudnici, policija je danas odlučila maksimalno pojačati osiguranje.

Međutim, to nije spriječilo da i danas izbije metež među odvjetnicima obrane i tužiteljstva, a BBC javlja kako su neki od njih napustili sudnicu tvrdeći da je situacija unutra kaotična. Podsjetimo, sudac je nakon prva dva zasjedanja odlučio zabraniti emitiranje procesa na televiziji, pa se velika skupina prosvjednika i ovog puta okupila ispred sudnice, kako bi Mubaraku, kojeg su u sudnicu uveli na bolničkim kolicima, dali do znanja da se neće izvući.

Međutim, događaji u sudnici baš i ne idu u prilog takvom raspletu, tvrdi Al Jazeera. Naime, u tijeku je davanje iskaza policijskih dužnosnika o tome koje im je naredbe davao Mubarak. Iako su oni ranije tužiteljstvu rekli da je Mubarak naredio ubijanje prosvjednika, zbog čega je i optužen, danas su mahom mijenjali iskaz tvrdeći da takva naredba nikad nije došla od njega ni od ministra unutrašnjih poslova. Jedan od svjedoka je i uhićen zbog mijenjanja iskaza.

Istovremeno su mnogi u sudnici počeli vikali "osveta, osveta", apelirajući na prijelaznu vojnu vlast da sudu podastre dokaze o Mubarakovoj odgovornosti. Sudac im je odgovorio da je njihovo ponašanje necivilizirano. Prosvjednici ispred sudnice negodovali su zbog iskaza policajaca, tvrdeći kako bi oni trebali davati iskaze, a ne zaposlenici bivšeg režima koji su ubijali aktivista.

Pročitajte više