Policajka koja je ubila crnca u SAD-u proglašena krivom za ubojstvo iz nehaja

Scerenshot: YouTube

AMERIČKA policajka Kim Potter proglašena je krivom za ubojstvo iz nehaja. 

Naime, zamijenivši elektrošoker i pištolj, ustrijelila je 20-godišnjeg Afroamerikanca Dauntea Wrighta tijekom rutinske kontrole u mjestu Brooklyn Center, nedaleko od Minneapolisa. 

Maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja prvog stupnja temeljeno na nesmotrenoj uporabi/rukovanju vatrenim oružjem je 15 godina zatvora i/ili novčana kazna od 30 tisuća dolara. 

Međutim, budući da Potter (49) nema kriminalni dosje, smjernice za odmjeravanje kazne u Minnesoti preporučuju kaznu između 6 i 8.5 godina zatvora.

Svjedočilo preko 30 ljudi

Podsjetimo, policija je prikazala snimku kamere koju je na sebi imala Potter, a na njoj se vidi borba između Wrighta i nje te njenih dvoje kolega. Wright se, kad se istrgnuo iz ruku policajaca koji su mu pokušavali staviti lisice, vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka izvlači pištolj vičući: "Šoker!"

"Šoker! Šoker! Šoker!" viče policajka s pištoljem uperenim prema Wrightu, koji sjedi na sjedištu automobila. Zatim se čuje hitac. Ustrijeljeni Wright ipak zatvara vrata automobila i daje gas, a Potter u šoku viče: "Sranje, upucala sam ga!"

Više od 30 svjedoka, uključujući i samu Potter, svjedočilo je tijekom osam dana suđenja. 

Emotivna Potter je satima svjedočila i nekoliko puta se rasplakala dok je opisivala "kaotične" trenutke koji su doveli do pucnjave.

"Bila sam jako izbezumljena. Upravo sam upucala nekoga. Žao mi je što se to dogodilo", rekla je uplakana. 

Pročitajte više