Policija detaljno opisala "profesionalno izvedenu otmicu"

ZA PROŠLOTJEDNU otmicu maloljetnog sina Vladimira Zagorca policija je osumnjičila deveteročlanu skupinu, no postoji mogućnost da je u tu zločinačku organizaciju, koja je po priznanju nekoliko članova planirala još otmica, bio uključen i veći broj osoba, rečeno je danas u policiji.

Na prvoj opsežnijoj konferenciji za novinare o otmici Zagorčeva 17-godišnjeg sina danas su govorili ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, načelnik kriminalističke policije MUP-a Dragutina Cestara, načelnik zagrebačke policije Ivan Babić i načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije Željko Prša.

Po prvi puta detaljno opisujući samu otmicu, kao i policijska postupanja koja su dovela do uhićenja šestorice, kako tvrdi USKOK, pripadnika zločinačke organizacije, načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije Željko Prša, kazao je da je 17-godišnjak otet u ponedjeljak poslijepodne ispred ulaza u svoju kuću na Pantovčaku 34. Neposredno ispred ulaza dočeka su ga otmičari koji su ga ugurali u automobil, zavezali lisicama i navukli mu vunenu kapu preko glave i očiju.

Lisice i kapu nisu mu skinuli ni kada su došli do kuće u Vrbovcu, gdje su čuvali u manjoj sobi na katu. Policija tvrdi da dječak nije bio zlostavljan ili maltretiran i da mu nisu prijetili, te da su ga hranili slatkišima i mlijekom.

S dječakovim ocem otmičari su kontaktirali nekoliko sati nakon otmice i tražili otkupninu od 1,5 milijuna eura, zaprijetivši mu ubojstvom sina, ako ne ispoštuje njihove uvjete ili obavijesti policiju.

No, Zagorac je o otmici obavijestio policiju, a od tada su dva policajca cijelo vrijeme bili u njegovu stanu. U policiji tvrde da je iz opisa podjele poslova, kao i međusobne komunikacije vidljivo da je grupa bila dobro organizirana, te upućena u načine na koje im policija može ući u trag.

Tako su sa Zagorcem nekoliko pokušaja predaje otkupnine dogovarali mobitelima koje su koristili samo u tu svrhu, a u jednom slučaju kada je oteti dječak mogao telefonirati ocu otmičari su ga vozili u automobilu kako policija ne bi ušla u trag mobilnom telefonu.

Otkupninu, podijeljenu u dva dijela, Zagorac je otmičarima uručio preko kurira jedne dostavljačke tvrtke. U oba navrata policija je pratila dostavljača na skuteru, a prilikom isporuke prvih 750 tisuća eura dostavljač im se "izgubio" u prometu. Drugi dio novca koji je prenosila ista tvrtka otmičari nisu pokupiti jer su sumnjali da ih nadgleda policija.

Iako su dobili samo pola otkupnine, koju policija još uvijek nije uspjela pronaći, otmičari su u petak 27. veljače mladića pustili pored groblja na Mirogoju.

Policija potom pokreće opsežnu kriminalističku obradu, u kojom je ispitano 17 osoba i pretraženo 14 stanova. Prva trojica osumnjičenih za otmicu uhićeni su u subotu i nedjelju. Dan kasnije policija otkriva kuću u Vrbovcu gdje je mladić bio zatočen, kao i osobu koja ga je čuvala. Te noći im se predao još jedan od otmičara, a u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima uhićuju i šestog sudionika otmice.

Tijekom kriminalističke obrade policija je identificirala još trojicu otmičara, od kojih je jedan označen i kao organizator skupine. Za njega se sumnja da je preuzeo novac i sakrio ga, a kao i druga dvojica nalazi se u bijegu, te je za njima raspisana tjeralica.

U policiji navode da je u akciji uhićenja skupine otmičara sudjelovalo više od 400 policajaca, te da su surađivali i s Interpolom.

Po riječima ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera s niti jednim od uhićenih do sada nije postignut dogovor o pokajništvu, ali, kako je rekao, nije nemoguće da do toga ne dođe.

Upitan hoće li USKOK istraživati načine na koji je Zagorec došao do novca za otkupninu, Žganjer je rekao da USKOK za to "nije nezainteresiran".

Nije želio komentirati tvrdnju Hrvoja Petrača, oca osumnjičenog Novice, da su on i njegov sin pomagali Zagorcu u prikupljanju novca za otkupninu i da nemaju veze s otmicom, zaključivši kako USKOK ne bi podnio istražni zahtjev da protiv njega nema dokaza.

Pročitajte više