Policija istražuje Bujanca zbog pjevanja o klanju Srba

Foto: Screenshot

Kako je potvrđeno Indexu, policija provodi izvide vezane uz snimku neonacista koji je prostitutku plaćao kokainom Velimira Bujanca. Na snimci koju je prvi objavio Index, Bujanec, podsjetimo, pjeva o klanju Srba i slavi ustaše.

>> VIDEO Neonacist Bujanec pjeva pjesmu koja slavi klanje Srba

Policija sumnja na počinjenje kaznenog djela i u fazi je provođenja izvida. O rezultatima će obavijestiti DORH. 

"Policija kao jedno od tijela nadležnih za provođenje izvida dužna voditi brigu o njihovoj tajnosti, a što je propisano odredbama članka 206. f st. 1. i 2.  Zakona o kaznenom postupku temeljem čega smo, u slučajevima kada u odnosu na određene događaje provodimo izvide, navedenu činjenicu dužni čuvati kao tajnu, te Vam u ovome trenutku nismo u mogućnosti iznositi više detalja", poručili su za Index iz zagrebačke policije na naš upit za što se Bujanca točno istražuje i što je dosad utvrđeno te što se namjerava dalje poduzeti.

U objavi na svojoj Facebook stranici neonacist Bujanec potvrdio je da je pjevao sporne pjesme, no pokušao se opravdati time da su to privatne snimke koje nisu bile namijenjene javnosti. 

Snimka na kojoj neonacist koji plaća prostitutke kokainom pjeva o klanju Srba i slavi ustaše

Snimku je kao prijenos uživo na Facebooku objavio muškarac koji je te večeri bio s Bujancem u društvu, a Index je došao u njen posjed. 

"Oj, ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina", pjeva neonacist Bujanec s dvojicom muškaraca. Ubrzo se voditelj desničarske TV emisije, koji u tim trenucima otežano govori, obraća u kameru i govori: "Ako misle neki da nećemo pjevat jer će ono kurvino kopile Babić (nerazgovijetno op.a.)... Sad za njega."

Potom neonacist Bujanec započinje pjesmu koja veliča klanja u logorima zločinačke i kvislinške NDH.

"Jasenovac i Gradiška Stara, Jasenovac i Gradiška Stara...", pjeva u intimnom zagrljaju s dvojicom drugova. 

Pa daje upute jednom od njih da kaže "Veljinih mesara" umjesto "Maksovih mesara" u dijelu o klaonici Srba u Čapljini.

Ovdje je teško reći misli li Bujanec na sebe (Velimir - Velja) ili je, dok pjeva pjesmu o klanju Srba, inspiriran srpskim kriminalcem koji je mljeo ljude Veljom Nevoljom. Kako god bilo, dvojica Bujančevih prijatelja spremno prihvaćaju upute.

"To je kuća Veljinih mesara, to je kuća Veljinih mesara", čuje se još na snimci. 

Jasenovac i Gradiška Stara pjesma je u kojoj se slavi klanje ljudi u ustaškim logorima. U originalu se u pjesmi spominju "Maksovi mesari". Maks je u pjesmi Maks Luburić. Jure Francetić i Maks Luburić, koji se spominju u pjesmi, bili su zloglasni krvnici ustaškog režima odgovornog za smrt velikog broja civila - Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih, te izdaju Hrvatske.

Pročitajte više