Policija istražuje slučaj fekalija u vodovodu u Kaštelu: "Netko to kontinuirano radi"

Screenshot: HRT

Pokrenut je postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su dovele do fekalnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava u Kaštel Lukšiću u dijelu Majurina, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska policija potvrdivši da je nekoliko osoba imalo zdravstvenih poteškoća. 

"S obzirom na to da je nekoliko osoba imalo zdravstvene poteškoće obaviješten je i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je također uzeo uzorke radi provođenja analize vode," priopćeno je iz policije.

Započeto ispiranje sustava, stanarima uputa da ne konzumiraju vodu

Kako navode, Vodovod i kanalizacija (VIK) Split je obavijestila stanare zgrada da ne konzumiraju vodu, te su započeli s ispiranjem sustava i osigurali pitku vodu dovođenjem cisterne.

Tehnički direktor  Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić kaže da je Sanitarna inspekcija skupa s radnicima te tvrtke pregledala 12 vodovodnih bušotina na području Majurina u Kaštel Lukšiću koje su potom isprane i voda iz njih je ispravna za piće ali su nakon toga pregledane još dvije i analize uzoraka bile su, kako je rekao, 'katastrofalne'.

"Uzeli smo uzorke iz dvije nasumično odabrane bušotine u tom području i analize su bile loše, katastrofalne i ukazuju na prisustvo svih elementa koji se inače nalaze u kanalizacijskom sustavu odvodnje, a u određenom postotku pojavili su se i uzorci (zagađene) vode u nekoliko zgrada. Ta voda je obilovala bakterijama i fekalnim otpadom, tako da je to potvrdilo naše teze o protuzakonitom ubacivanju vode u naš sustav", rekao je Hini Perić.

"Netko kontinuirano ubacuje fekalije u vodoopskrbni sustav"

Po njegovim riječima netko kontinuirano ubacuje fekalna onečišćenja u vodoopskrbni sustav jer nigdje nisu utvrđena puknuća.

"U srijedu smo počeli ugrađivati u sve bušotine nepovratne zaštitne ventile u vodomjerilima VIK-a, a to ćemo morati i u svakoj kući koja ima bušotinu ugraditi jer to je jedino tehničko rješenje da ubuduće preveniramo sličnu pojavu, " kazao je Perić.

On tvrdi da nitko nije hospitaliziran i da nitko ne bi trebao imati posljedice.

"Mi čekamo službene rezultate epidemiološke službe, te smo svi fokusirani na ovaj problem dok ga ne riješimo", rekao je Perić.

Pročitajte više