Policija lovila vozača pa se zabila u auto. Njegovo osiguranje im mora dati odštetu

Bježao je policiji, a oni su uslijed potjere sletjeli s ceste i zabili se u parkirano vozilo te razbili službeni Audi. Sve se dogodilo još 2018. godine u Stobreču, a na Trgovačkom je sudu u Zagrebu ovih dana donesena presuda po kojoj njegovo osiguranje MUP-u mora isplatiti odštetu.

Do suđenja je došlo jer osiguravajuća kuća nije htjela MUP-u isplatiti odštetu, tvrdeći da njihov osiguranik nije skrivio nesreću, već "smatraju da nema uzročno-posljedične veze između postupanja osiguranika i nezgode."

 "Naime, osporavaju da bi se predmetna nezgoda dogodila na način kako je činjeničnim opisom djela utvrđeno u prekršajnoj presudi na koju ukazuje tužitelj, jer tvrde da policijsko vozilo nije bilo u radnji pretjecanja vozila njihovog osiguranika, već da je vozač policijskog vozila jednostavno, prilikom potjere za vozilom osiguranika tuženika, uslijed prekomjerne brzine izgubio u raskrižju kontrolu nad vozilom i udario potom u parkirano vozilo", stoji u presudi.

Osiguranje odbilo MUP-u isplatiti odštetu

Vozač koji je bježao policiji također je tvrdio da nije kriv. Rekao je da je vidio rotirke, ali nije znao da je to policija jer nije bilo nikakvih drugih oznaka. Dodao je i da se prepao tog vozila te da ga je krenulo pretjecati pa je vjerojatno proklizalo jer je kolnik bio mokar.

No, sud se oslonio na nalaz vještaka koji je utvrdio da je osiguranik ipak kriv za izazivanje prometne nesreće. On je svjedočio da je vozač u potjeri prekoračivao brzinu kretanja do razine od 71 km/h, nije poštivao policijsku naredbu i kršio je prednost prolaska u raskrižjima kroz koja je prolazio bez zaustavljanja.

“Pritom nekontrolirano sijekući putanju kretanja i krivudajući, nije se kretao sredinom desne prometne trake, niti najbliže desnom rubu kolnika na mjestima gdje trake nisu bile obilježene. Takvim je načinom vožnje ugrožavao sve sudionike u prometu”, tvrdi vještak.

Sutkinja je stoga presudila da osiguranje MUP-u mora platiti odštetu koja iznosi 25.100 eura, koliko je MUP već 2020. godine uplatio ovlaštenom servisu, no osiguravajuća je kuća to tada odbila isplatiti.

Pročitajte više