Policija nastoji spriječiti prosvjede islamske oporbe u Rijadu i Džedi

NEKOLIKO stotina pripadnika saudijske policije u četvrtak je izašlo na ulice u središtu Rijada nastojeći spriječiti održavanje prosvjeda islamske oporbe, koje je planirao i ranije najavio disident u egzilu u Londonu, predsjednik Pokreta za islamske reforme u Arabiji Saad al-Fagih.

Policajci su se naoružani kacigama, pendrecima i štitovima rasporedili duž glavne ulice u Rijadu, a područje je cijelo vrijeme nadlijetao helikopter. Saad al-Fagih je pozvao desetke tisuća simpatizera da se danas okupe u središtu grada kako bi se založili za svrgavanje s vlasti saudijske kraljevske obitelji. U Rijadu je policija, prema izjavama očevidaca, privela najmanje osam prosvjednika

Agencije javljaju kako sat vremena nakon što je Al-Fagih najavio početak prosvjeda, nije bilo nikakva znaka organiziranog okupljanja u Rjiadu. Slično je bilo i u gradu Džedi gdje su također planirani prosvjedi, no nisu održani. Policija je pritom ondje uhitila šest osoba. U Saudijskoj Arabiji prosvjedi su zabranjeni.

"U ovoj islamskoj zemlji prosvjedi su zabranjeni. Nema potrebe za njima. Ovome je narodu sve omogućeno. Postoje samo neki odmetnici s drukčijom ideologijom s kojom se mi ne slažemo", rekao je novinaru Reutersa sredovječni Saudijac ispred džamije u središtu Rijada.

Al-Fagih je za ovaj tjedan najavio prosvjede s ciljem svrgavanja s vlasti saudijske kraljevske obitelji. Policija je i prošle godine rastjerala slične prosvjede organizirane na Fagihovu inicijativu u Rijadu.

Svoje pozive na promjene u zemlji, stanovništvu Saudijske Arabije Al-Fagih šalje iz Britanije putem radija, satelitske televizije i interneta.

Pročitajte više