Policija: Nismo zataškavali, sve o Brkiću smo predali DORH-u

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MILIJAN BRKIĆ akter je najpoznatije afere s elitnom prostitucijom u Hrvatskoj koja je rezultirala uhićenjima i presudama. Policija za Index kaže da je izvješće o svim saznanjima predala DORH-u. 

>> Dokumenti Nacionala: Brkić je odavao podatke iz istrage o elitnoj prostituciji

Odavanje tajni

Nacional je u današnjem izdanju objavio da je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora, osobno odavao tajne o policijskim istragama, i to kriminalcima i prostitutkama. Sve se odvijalo u proljeće i ljeto 2011. godine.

Nacionalova objava, kako navode, proizlazi iz obimnog dosjea koji je dio policijske istrage o elitnoj prostituciji u Zagrebu. Policijski istražitelji ustanovili su, piše ovaj tjednik, da su kriminalci znali za policijsku akciju, a to im je dojavio ondašnji zamjenik glavnog ravnatelja policije, današnji potpredsjednik sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Vaso Brkić.

Poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova. Upitali smo ih kako reagiraju na Nacionalove navode te što namjeravaju poduzeti u vezi s tim. Također, upitali smo ih namjeravaju li ikako sankcionirati Brkića te je li istina da ga je, kako Nacional tvrdi, policija razotkrila još 2011., ali ga nije sankcionirala zbog zaštite Tomislava Karamarka.

Predano državnom odvjetništvu

Prenosimo odgovor Ministarstva:

"U odnosu na članak objavljen u današnjem broju tjednika izvješćujemo kako se radi o kaznenom djelu prostitucije, odnosno o predmetu koji je pred nadležnim sudom u Zagrebu pravomoćno okončan. Tijekom prethodnog i kaznenog postupka u tom predmetu, pred policijom, ali i pred nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnim sudom, provjereni su svi navodi te ispitane sve osobe prema kojima je kriminalističko istraživanje bilo usmjereno. Kao što je i poznato, navedene su osobe za navedeno djelo pravomoćno osuđene te iz toga proizlazi kako u dijelu policijskog postupanja nije došlo do ugrožavanja probitka kriminalističkog istraživanja", napisali su. 

"Nadalje, izvješćujemo kako je tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja 2011. godine, nadležna ustrojstvena jedinica policije o svim operativno interesantnim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju navedene godine izvijestila nadležno državno odvjetništvo", stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova Indexu.
 

Pročitajte više