Policija o slučaju Grbavac: Mediji prozivaju policiju za ono što uopće nije u njezinoj ovlasti

ZBOG "učestalih medijskih napisa o policijskim propustima u slučaju teškog ubojstva policajca Ivana Grbavca", oglasilo se Ravnateljstvo policije priopćenjem za medije. Prema njihovim riječima "policiju se proziva i za niz aktivnosti za koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku policija nije nadležna ni da ih naloži ni da ih provodi".

U daljnjem stoji da je očevidom na mjestu događaja rukovodio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, a očevid se provodio uz stručnu pomoć djelatnika policije i vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". "Vezano za obavljena vještačenja te sporno kombinirano balističko–sudsko medicinsko vještačenje važno je napomenuti da je balističko vještačenje obavljeno u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" međutim da sudsko medicinska vještačenja može naložiti isključivo sud, što vrijedi i za kombinirano vještačenje", stoji u priopćenju iz Ravnateljstva policije te se objašnjava da se takva vještačenja zatraže i obave tijekom istražnog postupka u koji policija "ni na koji način nije uključena".   

O kaznenom postupku odlučuje državni odvjetnik

"Odluka o pokretanju kaznenog postupka u nadležnosti je nadležnog državnog odvjetnika koji procjenjuje raspolaže li sa dovoljnim dokazima  o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju, a ukoliko procijeni da postoje nedostatni dokazi ili nedovoljno razjašnjene okolnosti državni odvjetnik može zatražiti nadopunu kaznene prijave od strane policije. U ingerenciji državnog odvjetništva također je i predlaganje da se tijekom istrage izvide i određene okolnosti, da se poduzimaju pojedine radnje kao i da se i o pojedinim pitanjima ispitaju određene osobe.", objašnjavaju iz Ravnateljstva  te dodaju da činom podnošenja kaznene prijave od strane policije nije završen postupak prikupljanja dokaza ili provođenja bilo kakvih aktivnosti kojima se razjašnjavaju okolnosti kaznenog djela već se taj postupak intenzivno treba nastaviti i u kasnijim fazama kaznenog postupka.

"Konačnu ocjenu o dokazima treba donijeti sud iako se u medijskoj prezentaciji većina prostora daje tezama koje ističe obrana okrivljenika prejudicirajući na izvjestan način odluku suda o valjanosti pojedinih dokaza te krivnji optuženika"; zaključuju iz Ravnateljstva policije.

Policajac poginuo na prvom zadatku

Podsjetimo, Ivan Grbavac je bio 24-godišnji policajac kojega je u krvavoj pljački banke u Sesvetama ubio 28-godišnji razbojnik Kazimir Dužnović. Grbavac je prije samog ulaska spriječio Melitu K. koja je u naručju nosila dvogodišnju kćer da uđe u sesvetsku poslovnicu Raiffeisen banke.

Temeljni policajac je 15 dana prije ubojstva dobio policijsku značku i to mu je bio prvi zadatak. Grbavac je s 33-godišnjim kolegom Jadrankom Certinom ušao je u banku u kojoj je bila u tijeku pljačka i to kao dio prve patrole koja je došla na dojavu tihog alarma. Kazimir Dužnović i Kristijan P. iz Sesveta su u tim trenucima "pakirali" plijen i spremali se za bijeg, a kada su ugledali policajce koji su u tim trenucima ulazili u banku, Dužnović je ispalio rafal u njih.

Pročitajte više