Policija objavila detalje o curici (2). Otac je više puta bio nasilan prema supruzi

Screenshot: N1, Pixsell

POLICIJA još ispituje roditelje dvogodišnje djevojčice koja je s ozljedama glave i tijela u srijedu primljena u novogradišku bolnicu, a zatim prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu, potvrdio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Policijske uprave brodsko-posavske Damir Brezić.

>> Otac curice iz Klaićeve više puta je prijavljivan i kažnjavan za nasilje u obitelji

Privedeni su roditelji ozlijeđene djevojčice, potvrdio je u petak Brezić. Policija još nije dobila nalaze pregleda ostalo troje djece.

Privedene roditelje tereti se za povredu djetetovih prava.

Otac djevojčice smještene u bolnicu više puta je kažnjavan zbog nasilja u obitelji. Brezić je rekao da je u ranijim slučajevima bio kažnjavan zbog nasilja prema supruzi.

Na novinarski upit hoće li biti istražene i nadležne institucije, glasnogovornik policije potvrdio je da je od nadležnog Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradišci već zatražena sva potrebna dokumentacija te da će i postupanje odgovornih osoba biti predmet istrage.

Kreće istraga Centra za socijalnu skrb

Policija će, kako doznajemo, istražiti i odgovornost Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradišci kod kojeg je dotična obitelj bila pod nadzorom.

Ostalo troje male djece je rješenjem Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška odmah sinoć smješteno u udomiteljsku obitelj, kako su nam rekli u policiji.

Budući da je ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška jučer Indexu izjavio da je obitelj bila pod redovitim nadzorom CZSS-a, i to do dva puta tjedno, a liječnici su utvrdili kako dijete ima stare ozljede, masnice i svrab, pitali smo policiju hoće li istražiti i Centar za socijalnu skrb kako bi se utvrdila njegova odgovornost.

"Ostalu djecu će danas pregledati liječnik uz nadzor policije"

"Zahvatit ćemo i CZSS istragom te istražiti njihovu odgovornost u ovom slučaju. Ostalo troje djece je također maleno i danas će se obaviti njihov liječnički pregled uz nadzor policije kako bi se utvrdilo u kojem su stanju djeca", rekao nam je glasnogovornik PU brodsko posavske Damir Brezić.

Brezić je Indexu rekao i da se danas nastavlja kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim ocem djeteta i 24-godišnjom majkom, a kojim bi se trebale utvrditi sve okolnosti stradavanja djeteta..

"Nastavljamo kriminalističko istraživanje da probamo rasvijetliti ovaj događaj. Tereti ih se za kazneno djelo iz članka 177. stavka 3, povreda djetetovih prava, za što je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina. Ići će se i na prekvalifikaciju za kazneno djelo teškog ubojstva, ako dijete ne uspije preživjeti", kazao je Indexu Brezić.

Ministarstvo: Danas smo uputili upravni nadzor nad Centrom

Upit o tome što će poduzeti vezano za CZSS Nova Gradiška i hoće li krenuti u nadzor Centra poslali smo Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Odgovorili su nam da najstrože osuđuju svaki oblik nasilja u obitelji, posebice usmjerenog prema najranjivijoj skupini kao što su djeca.

"Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju, Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni. Ministarstvo je također, u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu. Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela", odgovorili su nam u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Djevojčica je još uvijek kritično

Curica je operirana i sada je na intenzivnoj njezi, priključena je na respirator i vitalno ugrožena. 

"Kritično je i vitalno ugroženo. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji uz kontinuirani monitoring vitalnih parametara. Bilo je bez promjene u odnosu na jučer, ali vrlo je kritično. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi. Opet slijede dodatne pretrage pa ćemo vidjeti, ali vrlo je kritično", kazao je jutros za Index ravnatelj Klaićeve Goran Roić.

Ravnatelj CZSS-a: Dijete smo vratili roditeljima jer su se vjenčali i sredili stambene prilike

Podsjetimo, Index je sinoć o cijelom slučaju razgovarao s Brankom Medunićem, ravnateljem Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

"Kad smo izdvajali dijete, roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike pa smo ga vratili."

Potvrdio je kako je dijete u udomiteljsku obitelj bilo smješteno zbog loših uvjeta u biološkoj obitelji te da je krajem prošle godine vraćeno.

"Dijete je bilo smješteno u udomiteljsku obitelj. U vrijeme izdvajanja roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike, došlo je do poboljšanja uvjeta. U 11. mjesecu smo se odlučili vratiti dijete u biološku obitelj. Određen je nadzor nad roditeljima", rekao je Indexu šef Centra za socijalnu skrb.

Majka bila u Centru za socijalnu skrb prije nekoliko dana, ništa nisu primijetili

Pitali smo ga kada je posljednji put obavljen nadzor i koliko se često radio.

"Nadzor se radio najmanje jednom do dvaput tjedno. Socijalni radnik tijekom tog nadzora provjerava uvjete, pomaže, savjetuje, a možemo reći i da podučava roditelje kako skrbiti o djetetu. Ja mislim da je u posljednjem nadzoru kod njihove kuće socijalna radnica bila u toku prošlog tjedna. Majka je kod nas bila prije nekoliko dana s djetetom, nismo uočili nikakve ozljede", govori Medunić.

Pročitajte više