Policija poziva na oprez zbog traktora u prometu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

S obzirom na početak sezone poljoprivrednih radova, što podrazumijeva i veći broj traktora te radnih strojeva na prometnicama, policijske uprave diljem države sve sudionike u prometu pozivaju na pojačan oprez, uz apel vlasnicima da vode računa o ispravnosti traktora.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, policija apelira na vozače traktora da vode računa o tehničkoj ispravnosti tih i njihovih priključnih vozila, a naročito uređaja za zaustavljanje i osvjetljavanje vozila.

Kazne za neodgovorne traktoriste

Pritom se upravljanje neregistriranim traktorom novčano kažnjava s 90 eura, dok je za neosiguran traktor propisana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

Međimurska policija danas podsjeća vozače da prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama ne smiju s traktora skidati kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja.

U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, ističu, ne treba koristiti nizbrdice kako bi traktore ubacili u niže ili više brzine.

U traktorskim prikolicama do pet osoba, bez stajanja i sjedenja na stranicama

Posebno napominju da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama, gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s tim da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice.

Prilikom uključivanja u promet sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu.

Vozač je pritom dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, kao i predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. 

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu, a od 660 do 1990 eura za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika.

Policija će pojačano kontrolirati traktore na cesti

Iz policije najavljuju kako će u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana.

Apeliraju i na ostale vozače da povećaju oprez na cestama, s obzirom na to da su traktori i radni strojevi puno sporiji od ostalih vozila, pa se mnogi odlučuju na nepropisna pretjecanja, što vrlo često dovodi do prometnih nesreća.

Pročitajte više

 

Pročitajte više