Policija podnijela optužni prijedlog protiv dvojice organizatora prosvjeda u Šibeniku

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POLICIJSKI službenici Policijske uprave šibensko-kninske proveli su kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se na prostoru Poljane u Šibeniku održalo 1. prosinca od 17 do 20 sati.

Osim građana na prostoru samog trga, na javnom okupljanju je sudjelovala i kolona motociklista koja je na prostor trga došla s drugog mjesta gdje su se prethodno okupili, priopćili su iz policije.

Jedan od govornika na prosvjedu bio i Marko Francišković

Utvrđeno je da su dvojica muškaraca, obojica starosti 59 godina, kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnoj Policijskoj upravi šibensko-kninskoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti.

Jedan od govornika na prosvjedu je bio i Marko Francišković, koji je među osobama koje su danas privedene zbog sumnje na to da su javno poticali na terorizam. 

Kršili mjere

Također, tom prilikom prekršena je odluka o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja.

Iz navedenog razloga protiv obojice će biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju, stoji u priopćenju.

Kriminalističko istraživanje policija provodi i na području zadarske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske policijske uprave, odakle su i osobe koje su pod nadzorom policije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više