Policija podnijela kaznenu prijavu protiv Crlenjaka i Vlajčevića, istraga za Kamensko se nastavlja

KASNO večeras policija je poslala priopćenje iz kojeg se vidi da su podnesene kaznene prijave protiv Davora Vlajčevića i Antuna Crlenjaka za malverzacije u tvrci Dalta. Vlajčević i Crlenjak su večeras pušteni na slobodu. Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti: 

Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja, te dokaznih radnji ispitivanja svjedoka i pretraga Uprava kriminalističke policije, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana  zbog kaznenih djela zlouporabe i poticanja na zlouporabu, te protiv trgovačkog društva u kojem je drugo  osumnjičenik odgovorna osoba za kazneno djelo zlouporabe. 

Nakon privođenja prvo i drugo osumnjičenih, te njihovog ispitivanja Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je protiv njih kaznenu prijavu i to za I. osumnjičenika za kazneno djelo zlouporabe iz članka 337. stavak 1. 3. i 4. Kaznenog zakona a protiv II. osumnjičenika  za kazneno djelo poticanja na zlouporabu. Postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenik u dogovoru s II osumnjičenikom od njega kupio dionice trgovačkog društva D. d.o.o. iz Zagreba po cijeni koja značajno premašuje stvarnu vrijednost dionica čime je II osumnjičeniku pribavio imovinsku korist  u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Također je time pribavljena i imovinska korist  trgovačkom društvu „V.P.“ d.o.o.

Nakon podnošenja kaznene prijave nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu održan je savjetodavni sastanak na kojem je ocijenjeno kako je  nužno nastaviti  izvide radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima su kaznena djela počinjena i moguće odgovornosti drugih osoba. 

Kako se radi o složenim financijskim transakcijama u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava, a kako bi se izvidi uspješno proveli dogovoreno je da će u skladu s Protokolom o zajedničkom radu daljnje izvidne radnje i mjere, provoditi za to posebno određen tim policijskih službenika i državnih odvjetnika.

Glavni Ravnatelj policije i Županijska državna odvjetnica odrediti će članove tima za rad u ovom predmetu u kojem je nužno kroz daljnje provođenje izvida i kriminalistička istraživanja prikupiti činjenice i dokaze kako o pribavljenoj imovinskoj koristi za pojedine osobe, tako i o mogućim drugim kaznenim djelima i osobama koje su sudjelovale u financijskim transakcijama koje po načinu izvršenja i pribavljenoj imovinskoj koristi pokazuju kako je u zajednički tim nužno uključiti i službenike  Ministarstva financija, te drugih državnih tijela.

Podsjetimo, ranije danas je policija izvijestila da provode kriminalističko istraživanje u slučaju Dalta. "POLICIJSKI službenici Ravnateljstva policije provode kriminalističko istraživanje u svezi trgovanja dionicama i udjelima u TD 'Dalta' dd, u sklopu kojeg su jučer uhićene dvije osobe prema kojima se provode određene dokazne radnje o rezultatu kojih će tijekom dana biti izvješteno nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu", stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje je danas pročitano u emisiji HTV-a Hrvatska uživo.

U tijeku je premetačina


Time su potvrđeni napisi Indexa kako su Davor Vlajčević i Antun Crlenjak privedeni zbog afere Kamensko s obzirom da je uloga tvrtke Dalta, vlasnika Ninoslava Pavića, bila ključna u preuzimanju tog nekadašnjeg tekstilnog diva.

"Ovdje je riječ o sasvim drugom predmetu. Vidjet ćete na kraju da s Kamenskim nema veze", izjavio je pak Crlenjakov odvjetnik Mate Matić za HTV. 

Također potvrđeno je da je u tijeku premetačina stanova uhićenika.

EPH promijenio ploču

No puno zanimljivija bila je izjava EPH, s obzirom da je ona dijametralno suprotna dosadašnjim izjavama vezana za Kamensko.

"Ako se pod 'slučajem' Kamensko podrazumijeva propast tog poduzeća i radnice bez zaposlenja i plaća, gospodin Nino Pavić nema nikakve veze s tim 'slučajem' jer ni u jednom trenutku nije sudjelovao u donošenju odluka koje se odnose na poslovanje tog poduzeća kao i sudbine bivših radnica", navodi se u priopćenju EPH.

Do sada su EPH kao i osobno Pavić tvrdili kako nemaju nikakve veze s Kamenskim kao i da "nemaju veze s agonijom radnica".

EPH imao prvi vijest o Turudiću koji određuje Pavićevu sudbinu

Kako doznajemo ključnu ulogu o produženju pritvora Crlenjaku i Vlajčeviću imat će tek izabrani predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sudac Ivan Turudić koji bi trebao odrediti suca istrage te donijeti konačnu odluku o istrazi i zadržavanju u pritvoru. Zanimljivo je kako je baš Jutarnji list danas objavio vijest o novom predsjedniku Suda kao svoju ekskluzivnu vijest, s obzirom da Državnog sudbeno vijeće u to vrijeme još uvijek nije službeno to i  potvrdilo.

Puno je značajnije kako su EPH tiskovine u posljednje vrijeme upravo suca Turudića baš kao i glavnog državnog odvjetnika kovali u zvijezde. Što se i potvrdilo kada je izabran kao sudac u slučaju Ive Sanadera, a navodno danas kao šef Županijskog suda u mandatu od sljedeće četiri godine.

Pročitajte više