Policija prijavila Poljake iz Zlomrexa za fiktivnu dokapitalizaciju Željezare

SPLITSKA policija prijavila je poljske direktore Zlomrexa za fiktivnu dokapitalizaciju splitske Željezare. Za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjesno gospodarsko poslovanje te krivotvorenje službene isprave osumnjičeni su Ryszard Bernard Giemza, direktor Željezare do ožujka 2009. godine te njegov nasljednik Michail Ireneusz Koncezak.

Žica iz Turske

Policija je ustanovila da je Zlomrex u srpnju 2008. godine iz Turske uvezao toplo valjanu žicu vrijednu 3,4 milijuna dolara. Željezara zbog vlastite nesolventnosti to nije mogla platiti pa je žica uskladištena u krugu splitske carinarnice. Nakon što su žicu prodali Željezari, Zlomrex u studenom 2008. godine vrši dokapitalizaciju Željezare te povećava njezin temeljni kapital za 19,4 milijuna kuna, što prezentira i Fondu za privatizaciju.

U lipnju prošle godine Željezara je sa špediterom Trast sklopila sudsku nagodbu, prema kojoj dug od 3,9 milijuna kuna zatvara čeličnom žicom, koja je unijeta i u temeljni kapital Željezare. Policija je zaključila da je dokapitalizacija fiktivna te da je temeljni kapital društva umjetno povećan za 15,5 milijuna kuna, čime je nerealno povećan broj i vrijednost dionica, što bi Zlomrex materijalizirao prodajom na slobodnom tržištu ili u pregovorima oko prodaje većinskog paketa dionica.

Policija je utvrdila i da je u trenutku sklapanja sudske nagodbe tržišna vrijednost žice bila 7,2 milijuna kuna, a direktor Koncezak prepustio ju je Trastu za 3,9 milijuna kuna, čime je Željezari nanio štetu od 3.3 milijuna kuna. Prijavljena je i odgovorna osoba društva Trast, Marijan P. Sumnja se, naime, da je nagon sudske nagodbe nastavio fakturirati i naplaćivati ležarinu za žicu, premda je pripala Trastu.

"Fakture nisu naplaćene te Željezaru nismo ničim oštetili"

Uprava tvrtke Trast poslala je priopćenje u kojem su se očitovali na ovu kaznenu prijavu kojom je obuhvaćen i jedan njihov zaposlenik. "Trast je Željezari Split fakturirao ležarinu za predmetnu žicu za period dok nije mogao raspolagati žicom. Želimo napomenuti da navedene fakture nisu naplaćene, te Željezaru nismo ničim oštetili", stoji u kratkom priopćenju iz Uprave Trasta.

Pročitajte više