Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Austrijska policija u Grazu je uhitila 14-godišnjakinju koja je navodno planirala teroristički napad. Policajci su kod nje otkrili propagandni materijal IS-a, nož i sjekiru, piše Fenix.

Navodno je planirala napad u središtu grada.

Kako je u subotu priopćila policija, oduzeti su joj "predmeti pripremljeni za zločin, kao i relevantni propagandni materijal", uključujući oružje i propagandni materijal džihadističke milicije Islamske države. Istražitelji su 14-godišnjakinji ušli u trag praćenjem chatova.

Policija: Napad je bio usmjeren na "nevjernike"

Policija je također priopćila da je dojava europskog sigurnosnog tijela prvotno odvela istražitelje Štajerskog državnog ureda za državnu sigurnost i borbu protiv ekstremizma (LSE) na trag mladim ljudima iz Crne Gore. Četrnaestogodišnjakinja je već pripremila oružje za napad – sjekiru i nož, kao i odjeću za zločin. 

"Napad je bio usmjeren na 'nevjernike'", rekla je policija.

U pretresu kuće tinejdžerice oduzeto je oružje te više uređaja za pohranu podataka. Početni pregled otkrio je da je 14-godišnjakinja prikupila razne propagandne materijale Islamske države kao i brojne videozapise borbi i pogubljenja.

Tijekom ispitivanja u nazočnosti zakonskog skrbnika i branitelja, 14-godišnjakinja navodno nije ništa priznala. Tinejdžerici je određen istražni zatvor zbog opasnosti od počinjenja kaznenog djela i opasnosti od prikrivanja.

Pročitajte više