Policija u Kaliforniji ubila mladića koji se predao u pljački. Mislili da ima oružje

Foto: Facebook

NOVO ubojstvo u Americi u kojem je policajac ubojica dogodilo se u Valleju, gradu sjeverno od San Francisca, piše LA Times.

Policija Valleja otkrila je u srijedu da je policajac dan ranije upucao i usmrtio 22-godišnjem mladića koji je bio osumnjičen za pljačku tijekom nasilnih prosvjeda koji već danima traju širom SAD-a.

Mladiću, koji je identificiran kao Sean Monterrosa, iz majice s kapuljačom virio je veliki čekić, klečao je pred policijom ispred trgovine Walgreen. Policajci su u tom trenutku ustvrdili da predstavlja prijetnju i jedan od njih je zapucao. Nekoliko hitaca ispaljeno je prema Monterrosi, a jedan ga je i ustrijelio. Monterrosa je preminuo kasnije u bolnici.

Policija: Uhvatili smo više pljačkaša u trenutku pljačke, pucanje našeg policajca uobičajen je postupak

Na konferenciji za medije u srijedu, jedan od policajaca koji je bio na mjestu događaj, Sean Williams, rekao je da je policija primila poziv s mjestom trgovine Walgreens još u ponedjeljak navečer, ali drugi je stigao oko podne drugoga dana. U pozivu je bila prijavljena pljačka ljekarne.

Nekoliko minuta nakon poziva ispred trgovine Walgreens je stiglo i policijsko vozilo. Vidjeli su nekoliko prosvjednika na parkiralištu prepunom automobila, a Williams je opisao da se crni sedan namjerno zabio u policijsko vozilo. Aktivirao se zračni jastuk i ozlijedio se policajac koji je bio unutra.  

Potom je opisao da su policajci promatrali osumnjičenika, kasnije identificiranog kao Monterrosu, natjerali ga da klekne i stavi ruke na prsa. Tada su primijetili nešto nalik dršci pištolja kako viri iz njegove majice. Jedan policajac je procijenio da se radi o prijetnji, pa je iz svog automobila ispalio nekoliko hitaca. Jedan od njih ustrijelio je Monterossu.

Kasnije se istragom utvrdilo da je Monterrosa imao veliki čekić, odnosno malj u džepu svoje majice s kapuljačom. Mladić je prebačen u bolnicu gdje je kasnije i podlegao prostrjelnim ranama.

Šef policije u Valleju istaknuo je da su njegovi najelitniji policajci trenirani za pucanje kroz vjetrobranska stakla automobila te da je taj postupak dozvoljen prema pravilima policijske službe.

O svemu se oglasio i odvjetnik obitelji preminulog

O svemu se oglasio i John Burris, odvjetnik koji zastupa Monterrosinu obitelj.

"Ovo je nečuveno. Policajac nije bio u životnoj opasnosti. Monterrosa se htio predati. Svojevoljno je kleknuo i podigao ruke. Monterrosa policajcima nije prijetio, klečao je na podu s podignutim rukama. Policajac koji je pucao bio je u svom automobilu. Monterrosa mu se nije približavao niti mu prijetio.

Krađa nije opravdan razlog za ubijanje. Riječ je o imovini", kazao je.

Pročitajte više