Policija u Moskvi izvršila raciju u gej klubovima. "Bojimo se da ćemo ići u zatvor"

Policija u Moskvi izvršila je raciju u nekoliko gej klubova, javljaju lokalni mediji, dan nakon što je ruski Vrhovni sud odlučio zabraniti "LGBT pokret". Posjetitelji klubova kratko su zadržani, a njihove su putovnice fotografirane tijekom racija kasno u petak, objavio je Telegram kanal Ostorozhno Novosti.

Jedan je sudionik rekao kanalu kako se boji da će dobiti dugu zatvorsku kaznu. Policija je rekla da traga za drogom, pišu Ostorožne novosti. Gradske vlasti zasad se nisu oglasile. "Usred zabave glazba je zaustavljena, a policija je počela ulaziti", rekao je jedan očevidac dodavši da su na okupljanju u središtu Moskve bili i stranci.

Sota, drugi Telegram kanal, rekao je da su tri kluba pretražena u petak navečer u glavnom gradu Rusije. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i video na kojima se navodno vide policijski kombi i policajci ispred jednog kluba.

Državna represija

Racije su uslijedile dan nakon što je ruski Vrhovni sud ono što je opisao kao "LGBT javni pokret" proglasio ekstremističkom organizacijom i zabranio njihove aktivnosti u cijeloj zemlji. Presuda je potaknuta prijedlogom ministarstva pravosuđa iako takva organizacija ne postoji kao pravna osoba.

Ruski ustav promijenjen je 2020. kako bi se jasno pokazalo da brak znači zajednicu između muškarca i žene. U Rusiji istospolne zajednice nisu priznate. Posljednjih godina LGBT zajednica u zemlji je pod sve većim pritiskom vlasti, kaže Steve Rosenberg iz Moskve za BBC. Godine 2013. usvojen je zakon kojim se zabranjuje "propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa" usmjerena prema maloljetnicima.

Prošle su godine ta ograničenja proširena na sve dobne skupine u Rusiji. Reference na LGBT osobe izbrisane su iz knjiga, filmova, reklama i TV emisija. Ranije ovog mjeseca jedan ruski TV kanal promijenio je boju duge u južnokorejskom pop videu kako bi izbjegao optužbu za kršenje zakona o "gej propagandi".

Pročitajte više