Policija u Osijeku prošle noći provela akciju radi otkrivanja zloporabe droge

DJELATNICI Odsjeka kriminaliteta droge osječkobaranjske Policijske uprave izveli su prošle noći, u suradnji s interventnom policijom i u nazočnosti novinara, još jednu akciju radi otkrivanja i sprečavanja zloporabe droge, koja je, kako je rekao voditelj tog odsjeka Darko Muženjak, ponovno utvrdila da mladež olako ulazi u svijet droge.

Policija je kontrolu provela na okupljalištima mladeži u gradskom središtu i među mladim ljudima koji su dolazili na techno-party na osječkim Gradskim bazenima.

Pregledom vozila i posjetitelja partyja, policija je kod jedne 20-ogodišnjakinje pronašla devet tableta extasija, koje joj je oduzela, a ona je privedena u Policijsku upravu. U jednoj zgradi u samome gradskom središtu kod dvojice osumnjičenika, koji su upravo pripremali privatni hašiš-party, policija je pronašla hašiš visoke čistoće. I njih je policija privela, a slijedi podnošenje prekršajne i kaznene prijave. U zahodu u jednom hotelu pronađena je oprema za konzumiranje heroina - šprica i žlica, što se, kažu policajci, često može naći na takvim mjestima. U obližnjoj ljekarni, koja je često i noću otvorena, ovisnici kupuju šprice i odlaze na "najbliže zaklonjeno mjesto", poput toga, te si "na brzinu pripremaju heroinsku dozu", rekao je inspektor Dragan Smolčić.

Darko Muženjak posebice je istaknuo da su tablete extasija opasne jer su često uvod u heroinsku ovisnost, a vrlo su dostupne i jeftine. "Roditelji moraju znati da se mogu kupiti za 20-ak kuna, a opasne su jer nakon faze euforije izazivaju nervozu, pa se uzima heroin, koji vrlo brzo stvara ovisnost", dodao je Muženjak.

U Osječko-baranjskoj županiji, prema podacima Centra za prevenciju ovisnosti, trenutačno je registrirano 530 konzumenata raznih droga, među kojima su i 13-ogodišnjaci, ali, kako je danas za Hinu rekla voditeljica Centra dr. Marija Kribl, nažalost, više je čvrstih ovisnika nego povremenih konzumenata. Među njima je 170 ovisnika o heroinu. Dr. Marija Kribl je istaknula da je broj konzumenata i ovisnika znatno veći, a izračunava se tako da se broj evidentiranih pomnoži s koeficijentom koji se, prema različitim procjenama, kreće od četiri do sedam. Kad je marihuana u pitanju, dodala je, broj konzumenata može se pomnožiti i s deset.

Po njezinim riječima, prijedlozi o dekriminalizaciji droge učinili su veliku štetu, a posljedice će se osjetiti za neko vrijeme. Nema lake i teške droge jer laka vodi u tešku, istaknula je dr. Kribl i dodala kako "roditeljima putem medija stalno treba ponavljati da su Slavonija i Baranja ratne strahote zamijenile novim ratom koji se zove droga protiv naše mladosti".

Akcija poput noćašnje, ocijenila je dr. Kribl, najbolji je put da se roditeljima pokaže gdje su im djeca i kako su "baš noću na meti onih koji žive od njihove nezrelosti i spremnosti da se zavedu drogom". Nažalost, dodala je, droge neće biti manje i budućnost mladih je i te kako ugrožena.

Novinari su i sami bili iznenađeni kad su vidjeli da su u četiri sata ujutro kafići i ulice osječke Tvrđe prepuni mladih. Spomenuti techno-party uvelike je trajao u tri sata iako je posjetitelja bilo manje zbog policije i novinara, a nakon njega bio je najavljen i after-party.

Za noćašnjeg i ranojutarnjeg obilaska osječke Tvrđe u razgovoru s mladićima i djevojkama novinari su doznali da im se droga nudi i da onaj tko hoće može bez ikakvih problema doći do extasija ili, na zatvorenim noćnim zabavama u kućama, do heroina, što, kako su napomenuli, "košta".

Pročitajte više