Policija u Srbiji identificirala par osoba koje dojavljuju o bombama u školama

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Srpska policija identificirala je jednu osobu iz inozemstva i nekoliko državljana Srbije koji šalju dojave o bombama u beogradskim školama, a u tijeku je temeljna istraga na otkrivanju pošiljatelja tih dojava kojima su proteklih tjedana uznemiravali učenike, roditelje i djelatnike u prosvjeti, priopćila je danas vlada Srbije.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je premijerku Anu Brnabić da su poduzete "sve mjere i radnje kako bi stupanj sigurnosti i zaštite škola bio na najvišoj mogućnoj razini" te da postupa "po svakoj prijetnji", što dnevno uključuje oko 2500 policijskih službenika na terenu.

Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2000 takvih dojava, uključujući i nekoliko danas.

Dojave o bombama u školama iskorištene za uzajamne optužbe oporbe i vladajućih tijekom kampanje

Vlada u današnjem priopćenju najavljuje da će MUP i Ministarstvo prosvjete u iduća dva dana predložiti novi protokol o postupanju u slučajevima dojava o navodno postavljenim bombama u školama kako bi se osigurala "potpuna sigurnost svih koji borave u školi, te kontinuitet nastavnog procesa".

Učestale dojave o bombama, navodno postavljenim u beogradskim školama, iskorištene su krajem prošlog tjedna za uzajamne optužbe oporbe i vladajućih u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore raspisane za 17. prosinca, nakon što su postavljene bombe prijavljene i u beogradskim vrtićima.

Izborna lista proeuropske oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" ocijenila je da vlast Srpske napredne stranke nije u stanju riješiti problem dojava o bombama u školama koje su "postale svakodnevica", dok vladajući za to istodobno traže krivce među političkim protivnicima.

Beogradski gradonačelnik: Dojave o bombama u školama su motivirane izborima

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić (SNS) je čak ustvrdio da su dojave o bombama u školama "motivirane izborima".

U istom danu kad je MUP priopćio da je identificirao nekolicinu osoba koje šalju dojave o navodno postavljenim bombama, predstavnici proeuropske oporbe u Republičkom izbornom povjerenstvu (RIK) zatražili su dopunu pravila na biralištima u izbornom danu.

Zahtijeva se, naime, da - u slučaju dojave o bombama na biračkim mjestima koja su u školama - to treba biti tretirano kao privremeni prekid, a ne obustava glasanja. U tom bi se slučaju glasanje trebalo produljiti poslije propisanog vremena za zatvaranja biračkog mjesta za onoliko koliko bude trajala policijska provjera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.