Policija uhitila Cecu Ražnatović

SVETLANA CECA RAŽNATOVIĆ, folk-pjevačica i supruga pokojnog Željka Ražnatovića Arkana uhićena je u Beogradu, javio je Radio B92, zbog sumnje da je povezana s prvoosumnjičenima za atentat na Zorana Đinđića Miloradom Lukovićem Legijom i Dušanom Spasojevićem, te Dejanom Milenkovićem Bagzijem.

Njezina kuća, vila na Dedinju se još pretražuje a blokirana je od prijepodnevnih sati. Radio B92 tvrdi da su Legija, Spasojević i Milenković spavali u kući Svetlane Ražnatović nekoliko dana prije atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, te da je ona materijalno pomagala tu kriminalnu skupinu.

Ispred Cecine kuće u Ulici Ljutice Bogdana na beogradskom Dedinju, od jutros od 7.40 sati nalaze se četiri terenska vozila žandarmerije, a nedaleko od njih i tri policijska vozila. Ispred kuće je mirno, a na mjestu događaja velik je broj novinara.

Izvori agencije Beta tvrde da su pripadnici snaga sigurnosti privele članove osiguranja Svetlane Ražnatović, koje godinama čuva vilu na Dedinju, kao i u stražarnom objektu preko puta vile. Jedan od portira obližnjeg stadiona nogometnog kluba "Crvena zvezda" novinarima je rekao da članovi osiguranja nisu pružali otpor, a kuću sad osiguravaju žandari.

Neki su srbijanski mediji proteklih dana tvrdili da je Svetlana Ražnatović bila bila privođena na informativni razgovor u policiju, ali je ona to demantirala izjavom "Večernjim novostima". Navodno je Milorad Luković Legija kod nje prespavo noć prije atentata, a Beogradom kruži priča kako su u Cecinoj vili uhićena osmorica članova zemunske mafije.

Cecu su mediji povezali s Legijom, bivšim zapovjednikom Crvenih beretki i prvoosumnjičenim za organizaciju atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a javnosti je poznato i da je jedan od Legijinih izgreda bio 2001. godine u beogradskom Jugoslavenskom dramskom pozorištu, kad je - na proslavi rođendana Svetlane Ražnatović - razoružao osiguranje tog kluba.

Njen suprug Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. siječnja 2000. godine ispred hotela "Intercontinental" u Novom Beogradu.

Zemunski klan povezan s kolumbijskim narko-kartelom

Od srijede do nedjelje u istrazi o ubojstvu premijera Zorana Đinđića uhapšeno je 318 osoba u Srbiji, od čega 190 u Beogradu, a četiri osobe koje su tražile status zaštićenog svjedoka potvrdile su sumnje da je Zemunska grupa, uz pomoć pripadnika Službe državne i javne sigurnosti u vrijeme Miloševićeva režima, izravno bila povezana s kolumbijskim narkokartelom, priopćio je u nedjelju navečer MUP Srbije.

Za 307 od ukupno 318 uhapšenih određen je - u skladu s odlukom o uvođenju izvanrednog stanja - pritvor do 30 dana, navodi se u priopćenju MUP-a te dodaje da je kod njih nađena velika količina vatrenog oružja, suzavca, eksplozivnih naprava i sličnoga, te nekoliko kilograma narkotika, krivotvorenih dokumenata i lažnih registracijskih tablica, ukradenih automobila i raznih sredstava za komunikaciju.


Četiri osobe su tražile i dobile status zaštićenog svedoka. Njihove izjave dane pred specijalnim tužiteljstvom, tvrdi MUP, potvrdile su osnovane sumnje da je zemunski narko-kartel uz pomoć pripadnika Službe državne i javne sigurnosti u vrijeme Miloševićevog režima sudjelovao u političkim ubojstvima, organiziranoj trgovini drogom, te - preko europske mreže dilera - bio izravno povezan s kolumbijskim narko-kartelom.

"Svoje aktivnosti nastavili su i nakon promjene vlasti 5. listopada 2000. godine, baveći se prvenstveno otmicama i trgovinom drogom. Također, u medusobnim razračunavanjima kriminalnih bandi, izvršili su preko 50 ubojstava. Uz pomoć mreže doušnika, svojih plaćenika iz redova policije i Državne sigurnosti, kao i uz posjedovanje policijskih legitimacija, članovi ove skupine uspijevali su izbjeći hapšenja i često skrenuti pravac istrage na pogrešnu stranu. Za veliki broj kaznenih prijava koje su protiv njih ipak pokrenute, uspjeli su uz pomoć pritiska i potkupljivanja usporiti i zaustaviti mnoge procese i tako ostati na slobodi, nastavljajući činiti kaznena djela", navodi se u priopćenju MUP-a Srbije.

Elektronski mediji neprestano, u svakoj informativnoj emisiji, ponavljaju molbu policije građanima da prijave sve što primijete u vezi s onima koje je MUP označio kao osumnjičene za ubojstvo ili pomaganje u ubojstvu premijera Đinđića, a ministar pravosuđa Srbije izjavio je da će početi premještanje pritvorenika iz Centralnog zatvora u Beogradu, kako bi se oslobodilo još mjesta za nove uhapšenike.

Pročitajte više