Pakistanac na snimci s dvije ubijene tinejdžerice optužen zbog snimanja videa

Screenshot: YouTube

PAKISTANSKA policija uhitila je muškarca koji se snimao s dvije djevojke koje su kasnije ubijene u takozvanom "ubojstvu iz časti".

Omar Ayaz (28) optužen je za snimanje videa, navodi se u priopćenju policije, a prenosi BBC.

Otac jedne od tinejdžerica i još tri njihova rođaka uhićeni su zbog zataškavanja ubojstava i prikrivanja dokaza. Čovjek za kojeg se vjeruje da je izvršio ubojstva i dalje je na slobodi.

Žrtve imale 16 i 18 godina

Podsjetimo, policija u sjeverozapadnom Pakistanu uhitila je u ponedjeljak oca i brata dviju tinejdžerica koje su ubijene zbog "časti" nakon što se na internetu pojavio video u kojem se ljube s mladićem.

Otac jedne i brat druge žrtve uhićeni su te su priznali upletenost u ubojstvo, rekao je dužnosnik lokalne policije Muhamed Navaz. Žrtve su imale 16 i 18 godina.

Treća djevojka koja se pojavljuje u videu još je uvijek živa te je na sigurnom, rekao je policijski dužnosnik Muhamed Ibrahim, ne navodeći gdje se ona nalazi, zbog sigurnosnih razloga.

Ubojstva iz časti

Vjeruje se da je video, objavljen na društvenim mrežama, snimljen u zabačenom području, u pokrajini Sjeverni Waziristan, koja je nekoć bila uporište Al-Kaide. Mladić iz videa uhićen je prilikom bijega u sjevernom gradu Haripuru, kazao je Ibrahim.

Njegov pomoćnik, koji je navodno snimio video i podijelio ga na društvenim mrežama, uhićen je u regiji Južni Waziristan, dodao je Ibrahim.

Tisuće žena svake godine žrtve su tzv. "ubojstava iz časti", prema Komisiji za ljudska prava Pakistana.

Najbliži srodnici ubijaju članove svoje obitelji zbog navodne sramote ugledu obitelji.

Ranije ovoga tjedna vladini dužnosnici i aktivisti objavili su da je zabilježen značajan porast broja "ubojstava iz časti" tijekom karantene koja je nametnuta zbog pandemije koronavirusa.

Pakistan je 2019. završio na 164. mjestu od 167 zemalja po indeksu spolne ravnopravnosti pod nazivom Žene, mir i sigurnost, pri čemu su iza Pakistana samo Sirija, Afganistan i Jemen.

Pročitajte više