Policija uhitila strane i ruske novinare na prosvjedu supruga vojnika u Moskvi

Foto: Screenshot X

Ruska policija je uhitila skupinu od otprilike 20 novinara, uključujući reportera AFP-a, koji su izvještavali o prosvjedima žena u Moskvi čiji su supruzi unovačeni za rat u Ukrajini.

Žene tjednima organiziraju prosvjede pred zidinama Kremlja, što predstavlja neugodnost za vlasti koje ih dosad nisu ugušile.

Pritvoreni videonovinar AFP-a je rekao da su ruski i strani izvjestitelji, koji su svi muškarci, uhićeni i kombijima prebačeni u policijsku postaju.

Skupina novinara je pritvorena dok su izvještavali i snimali prosvjed žena pred Crvenim trgom, koje traže da im se supruzi vrate iz Ukrajine.

Videosnimke prikazuju policiju koja novinare u žutim prslucima odvodi do policijskih kombija.

Žene mobiliziranih muškaraca svakog vikenda proteklih nekoliko tjedana održavaju prosvjede pred Kremljom i simbolično donose crveno cvijeće na grob nepoznatog vojnika.

Iako Moskva uglavnom guši oporbene glasove u zemlji, dosad se nije obračunala s pokretom žena.

Pokret je narastao zbog ljutnje rodbine rezervista poslanih u Ukrajinu po odluci predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji iz rujna 2022.

Državni mediji ignoriraju prosvjede. Pritvoreni novinar AFP-a je rekao da je oko 40 ljudi sudjelovalo u subotnjoj demonstraciji.

Pročitajte više