Policija za moral se vraća na ulice Irana. Kontrolirat će jesu li žene "pokrivene"

Ilustracija: EPA

IRANSKA policija planira obnoviti kontroverzne patrole kako bi osigurala da žene poštuju pravila odijevanja i pokrivaju kosu u javnosti. Policija za moral će se vratiti na ulice kako bi provodila iranske zakone o hidžabu, potvrdio je policijski glasnogovornik. 

Ova odluka dolazi 10 mjeseci nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru poslije uhićenja u Teheranu zbog navodnog kršenja kodeksa odijevanja. Njezina smrt izazvala je masovne nacionalne prosvjede i patrole su zaustavljene. Međutim, islamski tvrdolinijaši već neko vrijeme zahtijevaju nastavak patrola, piše BBC.

Sumnjiva smrt 22-godišnje djevojke

Prema iranskom zakonu, koji se temelji na tumačenju šerijata u zemlji, žene moraju pokriti kosu hidžabom (maramom) i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure. Policijska jedinica za moral ima zadatak osigurati poštovanje tih pravila i pritvaranje osoba za koje se smatra da su "neprimjereno" odjevene.

Tijekom patrola, policajci će prvo upozoriti žene koje se ne pridržavaju pravila, objasnio je glasnogovornik policije Saeed Montazerolmahdi. Dodao je da se, ako se žene ogluše o naredbe, policija tada može odlučiti za "zakonski postupak".

Inače, Amini je bila u posjetu glavnom gradu Teheranu sa svojom obitelji prošlog rujna kada ju je uhitila policija za moral i optužila da "neprimjereno" nosi hidžab.

Uvedene su strože kazne

Srušila se nakon što su je odveli u pritvor na "educiranje". Pojavila su se izvješća da su policajci tukli Amini po glavi palicom i udarali njezinom glavom o jedno od svojih vozila. To je razbjesnilo milijune Iranaca, što je dovelo do višemjesečnih nasilnih protuvladinih prosvjeda diljem zemlje, u kojima je ubijeno gotovo 600 prosvjednika. 

U mjesecima nakon prosvjeda mnoge su žene potpuno prestale nositi hidžabe. Bio je to najveći izravni izazov vladavini klera u Iranu od revolucije 1979. godine. No zauzvrat su iranske vlasti uvele strože kazne, uključujući prisilno zatvaranje tvrtki ako se ne pridržavaju zakona o nošenju hidžaba.

Iako su prosvjedi privukli ogroman broj Iranaca, neki ljudi još uvijek čvrsto podržavaju stroga pravila odijevanja. Ranije ove godine pojavila se snimka na kojoj se vidi kako muškarac baca jogurt u lice ženi bez vela. Njegov postupak naišao je na zgražanje prolaznika i prolaznica, a on je kasnije uhićen. 

Pročitajte više