Policija za onečišćeno more u Raškom zaljevu osumnjičila trojicu Sirijaca

Foto: Pixsell/Goran Kovačić

LABINSKI policajci su dovršili istragu ekološke katastrofe koja se dogodila u Raškom zaljevu. "Sumnja se da su trojica državljana Sirije u dobi od 39, 33 i 32 godine počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša, a s obzirom na to da se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, radi se o teškom kaznenom djelo protiv okoliša", priopćila je istarska policija.

Osumnjičeni su 39-godišnji kapetan broda, 32-godišnji zapovjednik stroja i 33-godišnji zamjenik zapovjednika stroja koji nisu kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod, u luci Bršica od 21. lipnja od 22:45 do 22. lipnja do 8 sati, odnosno za vrijeme ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod koji plovi pod libanonskom zastavom, nadzirali te poduzeli propisane, zaštitne i potrebite sigurnosne mjere. 

Gorivo se izlilo u more

Tereti ih se da nisu uspostavili komunikacijski VHF kanal između broda i opskrbnog kamiona, da nisu podignuli BRAVO zastavu tijekom operacije te da odljevi na palubi nisu bili zatvoreni. To je dovelo do istjecanja oko 3800 litara brodskog goriva iz pramčanog lijevog rezervoara te se gorivo kroz rezervoar odušaka izlilo na palubu i dalje kroz palubne odljeve u more. 

Na taj je način došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget te na istočnoj i zapadnoj strani Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana. Navedeno onečišćenje ne može se otkloniti kroz duže vrijeme te su osumnjičeni time u znatnoj mjeri ugrozili kakvoću mora, kao i živote životinja, biljaka i zdravlje ljudi.

Protiv trojice osumnjičenika podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja. Svim su osumnjičenicima naložene mjere opreza zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putnih i drugih isprava za prijelaz državne granice te obaveza redovitog javljanja državnom tijelu.

Tijekom današnjeg dana će biti ispitan još jedan sirijski državljanin u svojstvu četvrtoosumnjičenika, dok će se u Općinskom državnom odvjetništvu u Puli po zaprimanju dopune kaznene prijave od Policijske postaje Labin provesti dokazne radnje ispitivanja trojice osumnjičenih hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje da su počinili isto navedeno kazneno djelo.
 

Pročitajte više