Policiji se predao umirovljeni brigadir HV-a koji je prijetio da će ubiti sve oko sebe

UMIROVLJENI brigadir HV-a Tomo Markotić se u 17.14 sati predao liječnicima i policiji te je nakon predaje odveden u bolnicu, doznajemo od glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske Kate Nuić.

Policija je danas u mjestu Crno Selo kraj Velike Kopanice blokirala kuću umirovljenog brigadira HV-a, 47-godišnjeg Tome Markotića, koji se oko 10 sati zatvorio na gornji kat objekta. Markotić je prijetio da će ubiti sve koji priđu kući. Na ogradu je stavio upozorenje "Hodaj samo po betonu", pa se pretpostavljalo da je minirao dvorište. Markotić boluje od PTSP-a, a susjedima je prijetio da će na njih baciti bombe.

Nije jeo tri dana

Markotić tijekom pregovora nije postavljao nikakve uvjete osim da dođu specijalci i liječnici. Navodno su mu trebali liječnici jer od straha više ne može živjeti. Od sestre je tražio da mu donese kruha, jer nije jeo tri dana. Policija je sestru pustila bliže kući te mu je kruh stavila u vrećicu koju je spustio s balkona. O Markotićevoj paranoji dovoljno govori i činjenica da ju je, kada mu je donijela hranu, sestra prvo morala probati jer se bojao da će biti otrovan. 

Brat umirovljenog brigadira Antun izjavio je kako se on u kući nalazio od jutros. Ispričao je kako je cijela priča počela kada su sestra i on došli pred Tominu kuću i dali mu kutiju cigareta te 20 eura. On im je otvorio vrata držeći u ruci odvijač i sjekiru. Potom su ga molili da ode liječniku, no on je tu ideju odbio te je od njih zatražio da pozovu policiju. Nakon što je policija došla, Tomo se zabarikadirao na gornji kat kuće.

Antun je rekao kako njegov brat ima dobru mirovinu koja iznosi oko 7 tisuća kuna, a trošio ju je na piće. Kada nije imao novca, po selu bi nožem i sjekirom iznuđivao jelo i piće od mještana koji su mu davali zbog straha. Tvrdi kako je iz godine u godinu bio sve paranoičniji te je mislio da ga prate obavještajci, sateliti, vozila stranih oznaka, a u svakome je vidio svoga neprijatelja.

Tijekom rata bio u Tigrovima

Brat Ante s Tomom ne razgovara od studenoga prošle godine, kada mu je u dvorištu automobil zalio benzinom te ga zapalio. U jednom trenutku ga je optužio da mu je dužan 350 tisuća kuna. Ante tvrdi kako mu je, usprkos svemu, žao Tome jer je žrtva nebrige društva i malo tko mu pruža pomoć koja mu je potrebna.

Markotić je rastavljen i živi sam, a već je šest puta bio na psihijatrijskom liječenju. Nakon rata se iz Zagreba preselio u Crno Selo, gdje su počeli problemi njegove obitelji. Ubrzo ga je ostavila žena i odvela djecu, a on je ostao sam sa svojom bolešću koju teško podnosi. Stanovnici Crnog Sela tvrde kako je njihov susjed opterećen raznim oblicima paranoje te da ga je svega strah još od rata. Mnogima od njih je i prijetio. Markotić je tijekom rata bio u elitnoj postrojbi Tigrovi. Nakon predaje je ponovno prevezen na psihijatrijsko liječenje, a policija će pregledati ima li u kući bombi i oružja, kojima je umirovljeni brigadir prijetio svojim susjedima.

"Branitelji su već u ratu odlučili da su mrtvi i ne prijete da bi na sebe privukli pažnju"

Ugledni psihijatar Vladimir Gruden tvrdi kako branitelji ne prijete ubijanjem sebe i drugih zato što žele na sebe privući pažnju, već zato što su, odlazeći u rat, krenuli s mišlju da su već mrtvi, a nakon njega su se ipak vratili živi te im život više ne vrijedi mnogo.

"On u sebi već smatra kako je dao život za domovinu i da je mrtav. Problem nastaje zato što oni vide da se više progone hrvatski branitelji od neprijatelja, te se pitaju zašto su dali svoj život", objašnjava Gruden te dodaje kako se branitelji na ovakve poteze odlučuju i zato što ne vide smisao u životu nakon rata.

Problem vidi i u tome što u pojedinim dijelovima Hrvatske branitelji nakon rata nisu pronašli poslove te se ne osjećaju korisnima za zajednicu. "U Koprivnici se to ne događa zato što je tamo udruga branitelja organizirala da oni jedni drugima grade kuće", kaže Gruden te dodaje kako tako branitelji osjećaju da su korisni i nakon toga traumatičnog iskustva rata, u kojem su već jednom odlučili da su mrtvi.

Pročitajte više