Politički analitičar: Evo zašto nitko, osim možda SDP-a, ne želi nove izbore

Foto: FaH/Shutter

Jerko Trogrlić, politički analitičar iz Splita, u Newsnightu na N1 komentirao je trenutni razvoj situacije nakon izbora. Smatra da HDZ i Domovinski pokret imaju zajedničke interese, ali i da nikome nisu u interesu novi izbori.

Na pitanje je li Andrej Plenković spreman platiti cijenu i je li Domovinski pokret spreman na kompromise, Trogrlić je rekao:

“I jedni i drugi imaju zajednički interese – formiranje vlasti. Sve ide prema tome, a gdje ima volje, ima i načina. U Hrvatskoj ćemo imati i nestabilniju i desniju vladu nego dosad. Jedina opcija bez toga je spajanje liberalnog bloka u cjelini s HDZ-om, što nije izgledno. S jedne strane imaju bliske stranačke interese, europske izbore i ta opcija ne izgleda realno. Realno je da svjetonazorski bliske stranke, a Domovinski pokret želi ući u vlast, da uđu u vlast i to jedino mogu s HDZ-om. Treba detektirati što netko ne može podnijeti – Domovinski pokret ne može podnijeti SDSS u vladi, Plenković ne može formirati vladu bez manjina, liberali se ne žele naći u vladi bez manjina, i to je početna točka. Interes formiranja stabilne vlade u interesu je svih i vlast nudi dosta prilika da se svatko u njoj može pronaći. Predizborna žestoka retorika i ova danas bitno je različita.”

Smatra da bi se DP pomirio i s činjenicom da SDSS podržava novu vladu iz parlamenta, samo da nisu u vladi.

Kaže da ne vidi nijedan politički faktor koji želi novi izbore: “Možemo su ostvarili dvostruko bolji rezultat nego na prošlim izborima. Za njih je desna vlada i loša situacija SDP-a dobar položaj da se ojačaju. S druge strane je DP koji je ostvario ozbiljan rezultat nakon rastanka sa Škorom. I na trećoj strani je Most koji je stranka koja na koncu ne može ni s kim – s ljevicom ima velike razlike, s HDZ-om ne mogu jer funkcioniraju na antihadezeovskoj platformi. Ako ta tri faktora ne žele izbore, a da ne govorimo o HDZ-u, nikome novi izbore ne donose nešto dobro, osim možda Peđi Grbinu i SDP-u. Kad je tako, onda je izvjesno da će se dogovor dogoditi.”

Pročitajte više