Analitičar: Ono što Bartulica predlaže je necivilizacijski i bezobrazno

Foto: N1

Politički analitičar, filozof i bivši saborski zastupnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik komentirao je za N1 novu vladajuću koaliciju.

“Jasno da je to brak bez ljubavi, naprosto iz nužde, i da će igrati na dva razboja. Jedan razboj je Andrej Plenković i program vlade gdje nema svjetonazorskih pitanja, a drugi je Domovinski pokret koji će inzistirati na koalicijskom sporazumu koji se u javnosti ne vidi", kaže Pecnik.

Pecnik kaže kako je situacija napeta jer “svatko svakome radi o glavi, Plenković vjerojatno sanja o preslagivanju u dogledno vrijeme, da se makne od ovih ljudi, a tu je, naravno, Milorad Pupovac da uskoči.”

“DP opet ima svog Ivana Anušića koji računa na poziciju nasljednika, naravno ako Plenković ode jer on naprosto gleda dobru ponudu i ako se može za nju izboriti, reći će: “Ćao đaci, odoh ja u Bruxelles, a vi se snalazite.”

Ova vlada me sve više podsjeća na Vučićevu. "Mi se polako približavamo toj brutalnosti, ako pogledate ove borbe tko ima doktorat, nema doktorat, to su sve problemi i Vučićeve vlade”, rekao je Pecnik. “On ima Marka Đurića, koji je sada postao ministar vanjskih poslova, a Plenković ima Marka Milića koji ustvari ima funkciju značajniju od mnogih drugih”, tvrdi Pecnik.

"DP je u predizbornom programu bio za totalnu reviziju, što je bilo bedasto jer nije bilo šanse da na to Plenković pristane. Sada je jasno da je to bio ulog kako bi dobili upravo ono što su dobili.”

"Radić vuče sve konce"

Što se tiče privatnih poslova u sektoru energetike, odnosno tvrtke Bossgas Plin, koja je u vlasništvu brata novog ministra gospodarstva Marka Šušnjara, Zvonimira, Pecnik kaže: “Kod nas sve što je javno u politici postaje privatno. Naravno da se radi o čisto klijentelističkom odnosu, da bude raspodjela resora u kojima su svi ovi silni novci u igri.”

“Mario Radić me pomalo podsjeća na Pupovca, dugo se vrtio oko svih vlasti, ali bi uvijek ipak delegirao druge ljude, a zapravo vukao konce." Pecnik je dodao i kako je jasno da je Penava formalni predsjednik, ali kako je Radić taj koji vuče konce. "On nije naivan čovjek”, dodaje.

Pecnik predviđa kako će Bartulica vjerojatno proći u Europski parlament: “Njemu je to ambicija, tako da on neće biti problem. Ono što Stjepo Bartulica predlaže, preispitivanje SDSS-a, SNV-a, Novosti… naprosto je necivilizacijski i bezobrazno.”

Pecnik se dotakao i Hrvatskog tjednika i izrazio čuđenje što takvo “smeće nad smećem, koje promovira ustašiju” nikome ne predstavlja problem.

Pročitajte više