Analitičar: DP može preživjeti apsolutno sve osim jednog. SDP ima šanse kao i Hajduk

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Politički analitičar Jerko Trogrlić za N1 Newsnight komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li moguće da se večeras dogovore Domovinski pokret i HDZ. 

"Ne mislim da pregovori traju predugo nego da nisu bili intenzivni. Očito je da su večeras prvi pravi pregovori i da se ne priča samo o programu nego i o konkretnim mjestima u vladi, ministarstvima, kadrovskim rješenjima. Mislim da večeras ćemo imati puno jasniju sliku. Ako se dogodi sljedeći sastanak onda znači da su prevalili nepremostive razlike", objasnio je. 

"DP može preživjeti apsolutno sve, osim koalicije sa SDSS-om. Oni ne inzistiraju javno na ničem drugom osim toga", dodao je. 

Analitičar je kazao da se vlada bez Andreja Plenkovića neće formirati. 

"To nitko u ovom trenutku ne bi izgovorio. Hoće li Plenković otići ili će se otvoriti neka europska pozicija, to su nagađanja. Ako se ova Vlada formira njen premijer će biti Andrej Plenković. Dio te Vlade sigurno neće biti SDSS, hoće li ih podržavati rukama iz Sabora, to je nešto drugo", rekao je. 

Trogrlić je komentirao i nastojanje SDP-a da okupi većinu. Kazao je da Peđa Grbin ima šanse za okupiti većinu kao i Hajduk za osvajanje titule. 

"SDP nastoji odgoditi unutarstranačka preslagivanju i bitku koja im slijedi", pojasnio je. 

Pročitajte više