Političko zastrašivanje, manipulacija i autocenzura uobičajeni u Afganistanu

ZASTRAŠIVANJE i manipulacija birača, kao i autocenzura, ostaju rasprostranjeni u Afganistanu pet tjedana prije predsjedničkih izbora 9. listopada, ističe se u izvješću UN-a i afganistanskog povjerenstva za ljudska prava objavljenog u nedjelju.

Prema tom drugom izvješću posvećenom provedbi političkih prava koje zahvaća razdoblje od 8. srpnja do 24. kolovoza, proces sastavljanja popisa birača i podnošenja kandidatura za predsjedničke izbore pokazao je kako je još prisutna opasnost od "zastrašivanja" i "manipulacije".

Kandidati za izbore morali su tako, da bi bili prihvaćeni, podnijeti izbornom povjerenstvu fotokopije 10 tisuća biračkih listića.

U nekim područjima listići su "silom iznuđivani" od "šefova milicije, lokalnih vlasti ili pojedinaca".

U drugima, pak, birači su izmanipulirani zbog nepoznavanja osnovnih prava: neki su morali platiti kazne jer nisu imali birački listić.

Autori izvješća zaključuju da bi "nesigurnost", "manjak informacija" i "utjecaj lokalnih ratnih vođa na svoje zajednice" mogli ugroziti slobodu izbora. Preporučuju masovnu kampanju informiranja o izborima, posebice o anonimnom vidu glasovanja.

Pročitajte više