Politico: Kineski dronovi učestalo upadaju u zračni prostor nad Washingtonom

Foto: EPA

ZAKONODAVCI iz američkog Senata su od državnih dužnosnika i stručnjaka iz industrije dronova dobili povjerljive podatke o stotinama upada kineskih DJI dronova u zračni prostor nad američkim glavnim gradom, prenosi Politico.

Bespilotnim letjelicama zabranjen je ulazak u sigurni zračni prostor nad Washingtonom, ali nadzor nad njim se jednostavno može probiti. Ove vijesti probudile su sumnje u špijunažu. DJI nije tvrtka kineske vlade, ali su neki od najvećih investitora DJI-a usko povezani s njom.

Nad Washingtonom u 45 dana više od 100 uljeza

Senator Marco Rubio, koji je potpredsjednik senatova Vijeća za sigurnost, kazao je: “Svaki tehnološki proizvod iz Kine predstavlja stvarnu prijetnju i sada i u slučaju sukoba. Svaki takav proizvod može u softveru ili hardveru sadržavati prikrivene informacije koje bi nas u svakom trenutku mogle učiniti ranjivima.”

Podaci koje je dobio Kongres pokazuju koliko je ovaj problem zapravo velik: u zračno područje za koje vrijede “specijalna pravila prelijetanja” u Washingtonu ušlo je više od 100 uljeza u samo 45 dana. Da bi mogli letjeti nad ovim područjem, vlasnici dronova moraju imati posebnu dozvolu. Međutim, ove letjelice to nisu imale.

Ova situacija malo podsjeća na Cafe Ground Zero, priču iz razdoblja Hladnog rata po kojoj su ruski špijuni vjerovali da je štand za prodaju hot dogova ispred Pentagona tajno vojno postrojenje. Na to ih je navela satelitska snimka koja je pokazivala da ljudi na štand svaki dan dolaze u isto vrijeme. Ipak, mjesta za šalu nema jer dronovi mogu biti puno opasniji od satelita.

Pročitajte više