Politolog o prosvjedu oporbe: Nisu htjeli ništa riskirati

Screenshot: N1

Politolog i profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj komentirao je za N1 najavljeni prosvjed oporbe.

“Čini mi se da oporba nije htjela ništa politički riskirati. Zašto? Ako vi smatrate da je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika katastrofa, ugrožavanje vladavine prava, demokracije onda bi očekivao da ćete probati organizirati masovan prosvjed, onda Markov trg nije dovoljan, idete na glavni zagrebački trg. S obzirom na to da su očito procijenili da nemaju takvu političku snagu odlučili su se za Markov trg kojeg nije tako teško napuniti”, objasnio je politolog.

“Oporba si neće dozvoliti politički fijasko”

“Oporba si neće dozvoliti da doživi politički fijasko, puno je tu stranaka u organizaciji. Mislim da će za Markov trg biti dosta građana, ali ključni je odgovor što nakon tog prosvjeda?”, upitao se Šalaj.

Šalaj je rekao da nema pomaka po pitanju koalicije stranaka za parlamentarne izbore te da je važnije analizirati pitanje hoće li se oporba odlučiti na radikalnije političke poteze.

“Čini mi se logičnim da kažete prikupljamo potpise za raspuštanje Sabora i u Sabor više ne dolazimo, organiziramo prosvjede, među građanima smo i tražimo da se održe izbori. Tako održavate vatru živom, pokazujete da je taj korak koji je napravio Plenković nedopustiv i ne dozvoljavate da se vratimo u uobičajenu parlamentarnu borbu”, objasnio je politolog.

Pročitajte više