Politolog o ratu u Ukrajini: Nije u pitanju nikakva denacifikacija, nego geopolitika

Screenshot: N1

SPLITSKI politolog Siniša Kuko analizirao je za N1 trenutačno stanje na bojištu u Ukrajini. Osvrnuo se na rusko odbijanje uskrsnog primirja te ocijenio da je tu riječ o nastavku strateške inicijative Rusije.

"Ne žele izgubiti ovih par dana koji bi mogli biti vezani uz uskrsno primirje i misle da su u situaciji da bi mogli osvojiti Donbas. Ne uzimaju u obzir nikakve skrupule i žele završiti što su zamislili", komentirao je Kuko za N1.

"Jasno je da u pitanju nije denacifikacija"

Politolog se osvrnuo i na ciljeve invazije koje je objavila Moskva, koji uključuju kopneni koridor prema Krimu, kontrolu nad južnom Ukrajinom, blokadu crnomorskih luka te stvaranje izlaza u Pridnjestrovlje.

Kuko kaže da je godinama poznato da su Rusi željeli u svojoj sferi utjecaja imati sve od Dnjepra do Odese, gdje je većinsko stanovništvo rusofono. Oni su uvijek i glasali za političare koji su naginjali bližoj suradnji s Rusijom.

"Sada je jasno da je u pitanju geopolitika, nikakva denacifikacija, nego zauzimanje teritorija istočno od Kijeva. Povijest će pokazati tko je pobjednik, a tko nije jer je pobjeda vrlo relativna stvar. Što god da se dogodi, Putin će pokušati prikazati kao pobjedu", smatra Kuko.

Dodaje da će Putin pristati minimalno na priznanje Krima, a da su odmah pored toga prioriteti regije Donjeck i Luhansk. "Velik je napad i velike su ambicije", rekao je.

"Moguće je da se negdje sprema urota protiv Putina"

Odgovarajući na pitanje gubi li Putin propagandni rat prema javnosti u Rusiji, politolog kaže da su ruski građani u informativnom kavezu.

"Nažalost, oni su spremni previše na žrtve i na tu ulogu žrtve koja je pogubna. Ne mogu očekivati neku realnu pobunu u ruskoj vojsci iako tih naznaka ima puno. Ali znamo iz povijesti da je 1917. godine i došlo do pobune u vojsci koja je izazvala revoluciju.

Ako nismo u stanju normalno dobiti nešto, onda ćemo prijetiti, i to vrlo žestoko i opasno. To je jedna pokeraška igra koja ne bi trebala rezultirati uspjehom. Vrlo je moguće da se negdje sprema neka urota protiv Putina, ali to je teško prognozirati. Samo neki krupni potezi u Rusiji mogu dovesti do destabilizacije, a Putin će učiniti sve da se to ne dogodi", zaključio je Kuko za N1.

Pročitajte više