Analitičar: Ustavni sud se jednim potezom već izjasnio o Milanoviću i Turudiću

Foto: Sime Zelic/Pixsell

"Milanoviću je bilo dovoljno da je galama velika. Animirao je lijeve birače, a bio on u izbornoj kampanji ili ne - mislim da bi on govorio isto", rekao je za HRT politolog i politički analitičar Branko Caratan. Caratan se prvo referirao na ulogu predsjednika Republike u parlamentarnom sustavu.

"Tu nije u pitanju naš hrvatski ustav, nego iskustvo parlamentarnih demokracija u Europi. One su nastale tako da se monarh lišio vlasti. Monarh se ne smije petljati u stranačku politiku. To bi u Britaniji bio skandal i to nikad britanski monarh ne radi da ulazi u stranačke rasprave. Očito je, ako je situacija normalna, da predsjednik Republike u parlamentarnoj demokraciji ne smije sudjelovati u stranačkim borbama", rekao je.

"U većini novih demokracija u Europi postoji neposredni izbor predsjednika. Taj neposredni izbor mu daje veliku legitimaciju i predsjednici se u tim zemljama puno češće javljaju u političkim bitkama", kazao je.

"Ustavni sud se na neki način već izjasnio"

Caratan je ustvrdio kako argument za kandidaturu Milanovića može biti odredba da "predsjednik republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti", ali istaknuo kako je potrebno dokazati da situacija u zemlji "nije normalna".

"Predsjednik se ovdje može pozivati samo na članak Ustava 94. koji govori da se predsjednik republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Treba dokazati da je stabilnost državne vlasti poremećena. Oni koji zagovaraju tu poziciju govore da državni odvjetnik - koji je dio pravosudne strukture - treba biti neovisan, a on se izjašnjavao u medijima u prilog jedne određene stranke", rekao je.

"Imamo više birača nego odraslih građana, i to puno. Imamo sukob i raspravu oko uloge EPPO-a i pitanja tko ima ingerenciju. Predsjednik i vlada ne koordiniraju vanjsku politiku, a imamo rat u Europi", kazao je.

"Može se tvrditi da imamo nenormalnu situaciju, a zadatak Ustavnog suda je da odredi je li situacija normalna", nastavio je. Ustvrdio je kako se o Milanoviću ustavni sud već indirektno izjasnio. "Ustavni sud se na neki način već izjasnio. Odbili su prisustvovati polaganju zakletve novog državnog odvjetnika", dodao je.

Pročitajte više