Poljaci uhitili dvojicu navodnih napadača na suradnika Navalnog

Foto: X

Dvoje ljudi je privedeno u Poljskoj pod sumnjom da se radi o napadačima na Leonida Volkova, bliskog suradnika preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

Volkov je pretrpio udarce čekićem u napadu 12. ožujka u blizini svog doma u Vilniusu, prijestolnici Litve.

Otprije poznati policiji

Litvanska obavještajna služba je tada objavila da je taj napad djelo ruskih specijalnih službi. Kremlj je odbio komentirati litvanske navode. Nauseda je rekao da će osumnjičeni biti prebačeni u Litvu.

Dvojica osumnjičenika otprije su poznati poljskoj policiji i otputovali su u Litvu kako bi izvršili napad, rekao je Briginas.

Glavni tužitelj Vilniusa Justas Laucius rekao je da ne zna jesu li uhićenici povezani s poljskim državljaninom koji je uhićen u četvrtak pod sumnjom da je planirao suradnju s ruskim stranim obavještajnim službama radi mogućeg pokušaja atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Hvala Poljskoj na dobro obavljenom poslu. Razgovarao sam o tome s predsjednikom Andrzejom Dudom. Zahvaljujem i našim službama za početni, najvažniji temeljni rad", rekao je Nauseda.

Suradnik Navalnog za napad optužio Putina

Volkov je za napad okrivio predsjednika Vladimira Putina, a prije napada je priznao da čelnici Navalnijevog pokreta u egzilu strahuju za svoje živote.

Danas je na X-u zahvalio litvanskoj policiji što je "odlučno i ustrajno" radila na njegovom slučaju i dodao da "jedva čeka čuti detalje".

Navalni je u veljači umro u zatvoru na Arktiku prirodnom smrću, tvrde ruske vlasti. Njegovi pristaše tvrde da su upravo vlasti te koje su ga ubile.

Volkov, ruski Židov, osim po političkom angažmanu, poznat je i kao znanstvenik. Diplomirao je matematiku, a doktorirao je kompjutorske znanosti. Kao mladić je bio kapetan ruskog tima s Urala na 10. Međunarodnom natjecanju mladih fizičara.

Pročitajte više