Poljoprivrednici tvrde: Dobavljači Agrokora nisu jednako plaćani

Foto: FAH

UOČI današnjeg sastanka dobavljača oglasili su se iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, zatraživši da se objavi koliko je kome isplaćeno duga iz Agrokora.

>> KAKAV DEBAKL VLADE I PERUŠKA: Nakon dvije odluke suda prilično je jasno: Agrokorova nagodba je propala


Udruzi velikih dobavljača, koje u privremenom vijeću zastupa Marica Vidaković, Hrvatska udruga poljoprivrednika uputila je otvoreno pismo.

Oni su također članovi Koordinacije dobavljača koja se danas sastaje i predstavljali su mikro i male dobavljače kojima su potraživanja isplaćena u cijelosti.

"HUP daje apsolutnu podršku svim dobavljačima u naplati njihovih dugovanja kako bi mogli uspješno nastaviti poslovati i pridonositi razvoju hrvatskog gospodarstva.

Udruga poljoprivrednika traži odgovore od velikih dobavljača

Kako je današnja tema Koordinacije isplata 61% dugovanja Gradu Zagrebu, Hrvatska udruga poljoprivrednika, prije nego podrži velike dobavljače traži odgovore na sljedeća pitanja:

1. je li svim srednjim i velikim dobavljačima isplaćen isti postotak duga od 40% ili je nekima isplaćeno 18%, nekima 24%, a nekima 40%?
2. Zašto i temeljem kojih kriterija je neka tvrtka dobila manje isplaćenog duga, a neka puno veću isplatu?
3. Zašto još uvijek nije javno i transparentno objavljeno, a što je trebalo biti shodno LEX Agrokoru, tko je i koliko dobio isplate duga?
4. Ako je do sada bila praksa da su neke tvrtke dobivale više isplaćenog duga, a neke puno manje, zar nije pomalo licemjerno protiviti se isplati duga Gradu Zagrebu u nešto većem iznosu?

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži jasna pravila i transparentnu isplatu duga svima u jednakim iznosima ili prema jasno utvrđenim kriterijima tko može dobiti više a tko manje", navode u otvorenom pismu koje potpisuje Tihomir Jaić.

U međuvremenu je i Trgovački sud od povjerenika zatražio podatke o svim isplatama dobavljačima.

Koordinacija dobavljača najavljena je nakon što su se veliki dobavljači pobunili protiv odluke Fabrisa Peruška da se Gradu Zagrebu i Holdingu isplati oko 90 posto potraživanja, smatrajući da su privilegirani u odnosu na druge, kojima je isplaćeno oko 40 posto.

Pročitajte više