Poljoprivrednici u Njemačkoj najavili prosvjede. Ministrica: Radikaliziraju se

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA ministrica poljoprivrede Julia Klöckner (Kršćansko-demokratska unija, CDU) upozorila je na opasnosti radikalizacije stajališta skupina koje su najavile prosvjede tijekom otvaranja i trajanja ovogodišnjeg Zelenog tjedna, na kojem će zemlja partner biti Hrvatska.  

"To upozorenje vrijedi kako za nevladine organizacije koje se odnose kritično prema aktualnoj poljoprivrednoj politici tako i za udruge poljoprivrednika", rekla je Klöckner u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung uoči otvaranja Zelenog tjedna u Berlinu, vodećeg svjetskog sajma poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda.

Kaže da je prisutna radikalizacija poljoprivrednika 

Ona je upozorila da se među poljoprivrednicima širi "negativna atmosfera" prema državi i kako je prisutna radikalizacija pokreta poljoprivrednika.

"U društvenim medijima je sve češće riječ o tome kako ne postoji pravna država i ja strahujem da zaoštravanje atmosfere oduzima prostor za trezveno raspravljanje o problemima", rekla je njemačka ministrica poljoprivrede.

Predsjednik Njemačke udruge poljoprivrednika Joachim Rukwied je u isto vrijeme izrazio nezadovoljstvo negativnim raspoloženjem koje se širi protiv poljoprivrednika.

"Poljoprivrednici očekuju poštovanje zbog svega onog što pružaju u posljednje vrijeme u ispunjavanju političkih želja na području zaštite okoliša i biološke raznolikosti", rekao je Rukwied u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse.

"Seljacima je dosta svega"

On je objasnio da se poljoprivrednici, koji su zbog ispunjavanja ovih uvjeta "na granici izdržljivosti", još uvijek meta kritika.

"To nas jako pogađa. Seljacima je dosta svega", rekao je Rukwied. On je objasnio da su nova, stroža pravila, koja služe zaštiti insekata i racionalnijoj upotrebi gnojiva, naišla na otpor kod poljoprivrednika.

Dijelovi CDU-a su izrazili zabrinutost mogućnošću da bi poljoprivrednici, koji su tradicionalno konzervativni birači, demokršćanima mogli okrenuti leđa.

Usporedno s prosvjedima poljoprivrednika prilikom otvorenja i tijekom trajanja Zelenog tjedna su najavljeni i prosvjedi ekoloških udruga i protivnika aktualne poljoprivredne politike.

Zeleni tjedan, kojem je ove godine Hrvatska zemlja partner, svečano se otvara u četvrtak poslijepodne uz nazočnost hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji će prije toga razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Pročitajte više