Poljoprivrednicima odobreno još devet milijuna litara plavog dizela

Foto: Epa

AGENCIJA za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obračunala je dodatno pravo na potrošnju plinskog ulja obojenog plavom bojom (tzv. plavi dizel) za ukupno 29.694 poljoprivrednika u iznosu od 9 milijuna litara, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodatno pravo za plavi dizel ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine.

Ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku.

Primjer ostvarenja dodatnih prava

Primjerice, ako je poljoprivrednik obrađivao 10 hektara tijekom 2017. godine, a u 2018. obrađuje 15 hektara, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 hektara, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisnik poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu.

Poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela temeljem prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke.

Ministarstvo želi proširiti krug za ostvarenje prava

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da su ove godine pokrenuli inicijativu za uvrštavanje novih sektora u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela poljoprivrednicima u sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja. Radi se o sektorima tovnog svinjogojstva, pčelarstva, kopitara (konji, magarci) i peradarstva.

Također, kako bi se osiguralo jednako postupanje prema svim kategorijama stoke koje su obuhvaćene sustavom dodjele kvota za plavi dizel, predloženo je i prihvaćeno uvrštavanje u sustav izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja tih kategorija (goveda, konji, ovce, koze, svinje, perad), navode iz Ministarstva.

Ministarstvo: 500 milijuna kuna neizravne potpore

"Agencija za plaćanja početkom ove godine je odobrila pravo na potrošnju plavog dizela za ukupno 93.908 poljoprivrednika u iznosu od 185 milijuna litara. To je oko 500 milijuna kuna neizravne potpore našim poljoprivrednicima, kroz subvencioniranu cijenu plavog dizela", ističu iz Ministarstva.

Nove količine plavog dizela po podnesenom jedinstvenom zahtjevu u 2018., a za potrošnju u 2019. godini, poljoprivrednici mogu očekivati do 15. siječnja 2019. godine, najavljuju iz Ministarstva.

Napominju da poljoprivrednici telefonski (na broj 01/612 88 77) mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.

Pročitajte više