Poljoprivrednik na suđenju Lovrić Merzel: Pekao sam odojke za njen i unukin rođendan

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NA SUĐENJU bivšoj županici Marini Lovrić Merzel danas su saslušana četiri svjedoka koji su govorili o tome tko je platio pečene odojke i janjce u Sisačko-moslavačkoj županiji 2010. godine. Vlasnik jednoga poljoprivrednoga gospodarstva rekao je kako je dva puta godišnje za županicu pekao odojke i janjce iz vlastita uzgoja. 

"Zamolila me je da joj ispečem odojka, rolanog, za rođendan njezine unuke. Ja sam spekao, ona bi uvijek nekoga poslala. To bi se u pravilu događalo dva puta godišnje, za rođendan ili županice ili njezine unuke", rekao je uzgajivač, prenosi Jutarnji list.

Svjedočio je i bivši predsjednik bošnjačkog Kulturno umjetničkoga društva NUR iz Siska Zijad Fuka, koji je rekao da je Županija sudjelovala u financiranju njegovih manifestacija te predsjednik Udruge Roditelja poginulih branitelja Sisačko-moslavačke županije koji je rekao kako je Županija financirala dva izleta udruge, jedan u Međugorje, a drugi na Brijune. 

Za što se tereti Lovrić Merzel?

Bivšoj županici stavlja se na teret da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Bernarda Popeca.

Prostor na kojem je bio autosalon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9.8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1.4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4.1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5.6 milijuna kuna.

Niz optužbi za dugogodišnju korupciju

Lovrić Merzel se tereti i da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića, koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice, za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Optužena i da je službenim karticama plaćala hranu, piće i gorivo

Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove hrane za privatne potrebe, čime joj je pribavljena korist od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel, Žužića, Popeca i Rožankovića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Željka Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više