Poljska ima ogroman manjak u proračunu: "To je zbog rata u Ukrajini"

Foto: EPA

Poljska pretpostavlja da će biti među zemljama EU protiv kojih će Europska komisija pokrenuti postupak zbog prekomjernog proračunskog manjka, priopćilo je ministarstvo financija, istaknuvši "olakotnu okolnost" veće potrošnje na vojsku. Varšava i Bruxelles razgovaraju o tom pitanju, citira poljska novinska agencija PAP ministarstvo financija.

Plafon je proračunskog manjka u EU tri posto BDP-a, a članice koje ga prekorače moraju ga smanjivati tempom od pola postotnog boda godišnje. Od 2020. do 2023. plafon je suspendiran zbog pandemije covida-19 i rata u Ukrajini. Poljski proračunski manjak iznosio je lani 5.1 posto BDP-a, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda.

"To je zbog rata u Ukrajini i goleme potrošnje na modernizaciju vojske"

"Treba polaziti od pretpostavke da će zbog prekomjernog deficita protiv Poljske biti pokrenut postupak jer je Europska komisija obvezna pokrenuti taj korak", priopćilo je danas ministarstvo financija, dodajući da su s Bruxellesom već u "radnom dijalogu", prenosi PAP.

"Po mišljenju ministarstva financija, visoki deficit u Poljskoj rezultat je rata u Ukrajini i goleme potrošnje Poljske na modernizaciju vojske, otklanjanje posljedica energetske krize i pomoć izbjeglicama iz Ukrajine", stoji u priopćenju. Povećana potrošnja na obranu smatrat će se olakotnom okolnošću u postupku prekomjernog deficita, dodali su.

Izmijenjeni propisi EU predviđaju ravnomjeran tempo smanjenja deficita i duga od 2025. godine, u razdoblju od četiri do sedam godina. Članice mogu dobiti više vremena ako provode reforme i ulažu u područja koja je EU uvrstila na popis prioriteta.

Pročitajte više