Poljska je ušla u otvoreni rat s Europskom unijom, provela je čistku na Vrhovnom sudu

Foto: EPA

PREDSJEDNICA poljskog Vrhovnog suda Małgorzata Gersdorf danas je došla na posao, kao i svakog drugog dana - ali danas su je ispratile stotine pristaša. Naime, okupljeni protivnici vladajuće Stranke zakona i pravde (PiS) na ovaj su način prosvjedovali protiv pravosudne reforme koju Gersdorf naziva "čistkom Vrhovnog suda pod paravanom mirovinske reforme".

O čemu se zapravo radi? Poljska vlada je smanjila dob za mirovinu sudaca poljskog Vrhovnog suda sa 70 na 65 godina, a novi zakon stupa na snagu danas u ponoć. To znači da je za Gersdorf, ali i još 27 od ukupno 73 sudaca Vrhovnog suda, ovo bio zadnji radni dan. 

Jedina mogućnost koju imaju za odgodu odlaska u mirovinu do sedamdesete godine života je, prema novom zakonu, da pošalju molbu predsjedniku Andrzeju Dudi, savezniku vladajućeg PiS-a, koji je može, ali i ne mora prihvatiti.

Suci mogu moliti predsjednika za produljenje mandata, ali on ih može odbiti

Iako su neki od sudaca to napravili, Gersdorf je iz principa odbila tu opciju, tvrdeći da prema poljskom Ustavu njen mandat traje do 2020. Osim toga, sudac koji šalje molbu za produljenjem mandata nema nikakvo pravo žalbe na odbijanje od strane predsjednika, koji ne mora dati nikakvo objašnjenje za odbijanje.

Source: Thousands Take to the Streets to Protest Poland's Supreme Court Reforms by StoryfulNews

 

 

Tisuće Poljaka zbog ovog su razloga izašle na prosvjede na ulice Varšave, ali i drugih poljskih gradova. Samo pred poljskim Vrhovnim sudom okupilo se oko 4000 ljudi. Mnogi od njih izvikivali su "slobodni sudovi", "sramota", "ustav" noseći zastave Poljske i Europske unije. Prosvjede će organizirati i tri najveće oporbene stranke, a sudjelovanje u prosvjedu je najavio i Lech Walesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir, predvodnik protukomunističkih prosvjeda i čuveni bivši predsjednik Poljske.

 

 

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki, s druge strane, brani svoje reforme i tvrdi da će one pomoći u borbi protiv korupcije i smijeniti suce iz vremena komunističkog režima pod kontrolom Sovjetskog Saveza, koji se raspao 1989., prenosi BBC.

Nacionalno ili europsko pitanje?

Iako je reforma naišla i na vrlo oštru kritiku Bruxellesa, zbog straha da ovime poljska vlada zapravo stavlja pravosuđe pod svoju kontrolu, što je nespojivo s demokracijom, Morawiecki se poziva na nacionalni suverenitet i tradiciju. "Svaka EU zemlja ima pravo razviti svoj pravosudni sustav prema svojim tradicijama", kaže on.

 

No da EU ne priznaje takvo objašnjenje, potvrđuje i pravni postupak koji je Unija pokrenula protiv poljske vlade zbog potkopavanja neovisnosti pravosuđa. Prema proceduri, Poljska ima mjesec dana da odgovori na tužbu podnesenu Europskom sudu pravde. No dotad bi čistka mogla biti gotova stvar.

"Ako postoji sustavna prijetnja vladavini prava, ne možemo jednostavno zatvoriti oči. Ne možemo jednostavno reći da je to čisto nacionalno pitanje. Dakle, ako je trodioba vlasti oslabljena u nekoj zemlji ili nešto još gore, ako je neovisnost pravosuđa dovedena u pitanje, to postaje europsko pitanje koje zahvaća cijelu našu zajednicu", objasnio je stav Europske komisije povjerenik za pravosuđe Valdis Dombrovskis.

Ipak, teško da će konzervativne poljske vlasti odustati od ovog poteza, unatoč protivljenju iz Europske komisije, Vijeća Europe, europskih pravničkih udruženja i od strane progresivnog dijela poljske javnosti. Jaroslaw Kaczynski, bivši premijer, brat poginulog predsjednika Lecha i svojevrsna siva eminencija iza poljske vlade, vidi ovo kao zadnji dio pravosudne reforme kojom želi "lustrirati" zemlju i uvjeren je da Varšava može podnijeti pritisak iz Bruxellesa.

Pročitajte više