Poljska neće primjenjivati Povelju temeljnih prava Europske Unije

NOVI poljski premijer Donald Tusk je najavio kako će njegova vlada iskoristiti opciju da Poljsku izdvoji iz odredbi Reformskog ugovora koje se tiču Povelje temeljnih prava Europske Unije.

Reformski ugovor, usuglašen među državama-članica EU ranije ove godine, trebao bi zamijeniti Europski Ustav, propao na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine. Nastojeći olakšati njegovu ratifikaciju, čelnici EU su dozvolili nekim članicama - kao što su Britanija i Poljska - da se na njih ne primjenjuju odredbe Povelje temeljnih prava.

Vlada bivšeg desničarskog premijera Jaroslawa Kaczynskog je inzistirala na toj opciji, jer je držala kako neke odredbi Povelje proturječe poljskim zakonima iz oblasti ćudoređa i obiteljskih odnosa. To se prvenstveno odnosi na istospolni brak koji je legaliziran u nekim europskim državama.

I Tuskova stranka Građanska platforma i njegovi partneri iz Seljačke stranke su izjavili kako se ne protive Povelji. Međutim, Tusk je pristao na opciju neprimjenjivanja kako bi osigurao dvotrećinsku većinu u poljskom Sejmu nužnu za izglasavanje Reformskog ugovora.

D.A.

Pročitajte više