Poljska poslala upozorenje Ukrajini: Ne stvarajte bliski savez s Njemačkom

Foto: EPA

Poljski premijer upozorio je Ukrajinu da ne stvara bliski savez s Njemačkom, dok su odnosi između dviju nacija zategnuti, javlja Sky News.

Mateusz Morawiecki optužio je Volodimira Zelenskog za "vrlo neprimjerene riječi" u UN-u nakon što je rekao da bi poljska zabrana ukrajinskog žitarica pomogla Moskvi, izvijestio je Ukriniform. Morawiecki je rekao da će "zaštititi poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agrooligarha".

"Razumijem da on (Zelenski) sada misli da će imati bliski savez s Njemačkom. Upozoravam vas da će Nijemci uvijek pokušavati postići razumijevanje s Rusima preko glave srednjoeuropskih zemalja", rekao Morawiecki, prenosi Ukriniform.

"Poljska je primila nekoliko milijuna Ukrajinaca, Poljaci su primili Ukrajince pod svoje krovove, a mi smo najviše pomogli kada su Nijemci htjeli poslati 5000 kaciga u opkoljeni Kijev. I to ne treba zaboraviti, gospodine predsjedniče Zelenski", rekao je poljski premijer.

Zaoštravanje odnosa

Zaoštravanje odnosa počelo je kada je EU odlučila ukinuti embargo na ukrajinski uvoz žitarica, ali je Poljska produljila zabranu kako bi zaštitila vlastite poljoprivrednike.

Ukrajina je podnijela pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a u UN-u je predsjednik Zelenski optužio Poljsku za sudjelovanje u "političkom kazalištu koje samo pomaže Moskvi".

Poljska je odmah objavila da neće slati nikakvo novo oružje Ukrajini osim isporuka koje su već dogovorene, a njen premijer poručio je Zelenskom "da više nikada ne vrijeđa Poljake". Međutim, poljski premijer inzistirao je da će nastaviti pomagati Ukrajini u porazu "ruskog barbara", izvijestio je BBC.

Što stoji iza napetosti?

U Poljskoj će se za manje od dva tjedna održati parlamentarni izbori, a vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) Morawieckog kritizirana je s krajnje desnice zbog, kako kažu, podaničkog stava prema Ukrajini.

Analitičari kažu da je to natjeralo PiS, koji možda neće osigurati većinu, da usvoji konfrontacijski pristup Kijevu kao dio svoje kampanje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više