Poljski katolici traže doživotni izgon Olivera Frljića

Foto: FAH

REDATELJU Oliveru Frljiću prijeti izgon iz Poljske, i to zbog kazališne predstave "Izopćenje" prikazane u Teatru povšehnom u Varšavi, javlja RTL Danas.

Ispred navedenog teatra demonstrirali su predstavnici katoličkih organizacija, a Frljiću, teatru i glumcima prijete kaznene prijave zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka, javlja RTS.

Frljić je predstavu "Izopćenje" osmislio na osnovu tekstova poljskog slikara i pjesnika iz druge polovice 19. stoljeća Stanisława Wyspiańskog.

Otpor utjecaju Crkve na društvo


'Teatar povšehni' postavio je predstavu kao pokušaj da provjeri koliko je uopće moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo Crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svjetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Od premijere u subotu napadi na Teatar povšehni i na Frljića ne prestaju, prvenstveno zbog scena oralnog seksa lutke poljskog pape, pokojnog Ivana Pavla II. s tablicom 'zaštitnik pedofila', i glumice, kao i satirične replike o pokretanju prikupljanja novca za ubojstvo vođe poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog.

100 aktivista katoličke Svepoljske mladeži su bučno ispred 'Teatra povšehnog' zahtijevali zabranu predstave i doživotno protjerivanje Frljića iz Poljske.

Pročitajte više