Poljski liječnici prekinuli štrajk nakon dogovora s Vladom

POLJSKI su liječnici u utorak prekinuli petodnevni štrajk nakon što su s vladom postigli dogovor o većim financijskim naknadama.

Petodnevni štrajk, u kojem je sudjelovalo 10.000 liječnika - uglavnom opće prakse i stomatologa - pogodio je dvadesetak posto pacijenata, zatvorio stotine ambulanti u jugozapadnoj Poljskoj i uzrokovao duge redove ispred ambulanti koje su ostale otvorene.

Osim neuspješnih reformi, brojnih skandala i zastoja industrijskog razvoja, ovaj je štrajk još je jedna od u nizu neugodnosti za lijevo orijentiranu vladu premijera Leszeka Millera koja se priprema za ulazak u EU u svibnju ove godine.

Liječnici su se žalili da im je nacionalni zdravstveni fond, u koji Poljaci ulažu osam posto svojih prihoda, ponudio premalo sredstava za osiguravanje odgovarajuće njege pacijenatima. U dogovoru s vladom liječnici su dobili i dodatni novac za noćne posjete pacijentima i njihovo prebacivanje u bolnice.

Oko 700 poljskih bolnica u državnom vlasništvu, koje nisu sudjelovale u štrajku, na rubu su financijskog kolapsa, a Poljaci moraju mjesecima čekati na složenije preglede i operacije.

(Hina) bis dj

Pročitajte više