Poljski Orlen će supertankerom dopremiti venezuelansku naftu u Kinu

Ilustracija: EPA

Poljska naftna i plinska tvrtka Orlen unajmila je supertanker koji će venezuelansku naftu dopremiti u Kinu u razdoblju ublaženih američkih sankcija Caracasu, pokazuju podaci brokera i specijaliziranih tvrtki.

Supertanker Olympic Trophy unajmljen je za 13 milijuna dolara i trebao bi biti utovaren početkom prosinca, prema neimenovanom izvoru i podacima o kretanju brodova na Kpleru.

Venezuelanska naftna tvrtka PDVSA i Orlen nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

Najveći svjetski neovisni trgovac naftom Vitola ranije unajmio supertanker za dopremu venezuelanske nafte u Kinu

Poljska kompanija krenula je tako stopama Vitola, najvećeg svjetskog neovisnog trgovca naftom, koji je unajmio supertanker početkom studenog za dopremu venezuelanske nafte u Kinu.

Trgovinska kuća Trafigura unajmila je brod koji će inozemnim kupcima dostaviti venezuelansko loživo ulje i trenutno čeka završetak utovara.

SAD u listopadu ukinuo sankcije proizvođačima i izvoznicima nafte iz Venezuele

Izvoz venezuelanskih energenata, do svibnja iduće godine, omogućila je dozvola američkog ministarstva financija koje je u listopadu privremeno ukinulo sankcije venezuelanskim proizvođačima i izvoznicima nafte.

Trgovci su ih pohitali kupiti od nepoznatih posrednika, registriranih kupaca venezuelanske državne tvrtke PDVSA. SAD je privremeno ukidanje sankcija uvjetovao napretkom u organizaciji transparentnih predsjedničkih izbora u Venezueli, do 30. studenog, i oslobađanjem političkih zatvorenika.

Pročitajte više